Actualitate

Alexandru Oleinic: “Proiectul bugetului pentru anul 2013 – unul dintre cele mai alarmante semnale pentru economia națională Republicii Moldova”

Alexandru Oleinic consideră că “pe fundalul situaţiei alarmante din economie, care se atenstă nu numai anul acesta, ar fi fost nevoie de o politică fiscală previzibilă care să contribuie la realizarea unor obiective economice cu un rezultat imediat”. „Nu cred că politicile fiscale care stau la baza bugetului actual vot avea un aşa efect. Îndeosebi dacă ne referim la anularea scutirii de TVA, de taxe vamale, la mijloacele fixe depuse în capitalul social al agenţilor economici – nicidecum nu corelează cu obiectivul de dezvotare economică bazată pe investiţii”. El afirmă că de aici şi diminuarea investiţiilor străine directe cu 17 la sută, comparativ cu perioada similară a anului trecut (6 luni ale anului 2011 conform datelor BNM).
Alexandru Oleinic susține, ca urmare a instabilităţii politicii fiscale, mă referet la anularea cotei zero la profit începând cu 2012 şi anularea facilităţilor fiscale la importul mijloacelor fixe în capitalul social, s-a impulsionat procesul de transferare a capitalului local peste hotarele ţării.

Dacă în primul semestru al anului trecut retragerile de capital au fost în mărime de 68 de milioane de dolari, atunci în prima jumătate a acestui an, ieşirile de capital au depăşit 80 de milioane de dolari. Suma este cu 19 la sută mai mare decât cea înregistrată în şase luni ale anului trecut.
“Sunt nevoit să constat că politica fiscală anuală devine un instrument de șantaj pentru agenții economici, contrar principiilor de stabilitate și echitate, care ar trebui să stea la baza unei politici fiscale previzibile orientate spre stimulara creșterii economice”, susține Alexandru Oleinic.
Referitor la proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2013, care theoretic reflectă eficienţa politicilor sociale orientate spre afirmarea echităţii sociale este remarcabilă creşterea cu 9,8% a veniturilor contribuţiilor de asigurări sociale, acumulată este pe seama angajaţilor care vor achita cotribuţia de 7% (cu o creştere cu 2% comparativ cu anul 2011). Iar mărimea taxei fixe a contribuției de asigurări sociale de stat pentru contribuabilii ce activează pe cont propriu, în special titularii de patent și persoanele fizice, se va majora de la 4700 lei la 5229 lei.

Alexandru Oleinic consideră că situaţia oamenilor în etate rămăne incertă în condiţiile în care pensiile vor fi doar idexate, dar nu şi majorate măcar pînă la nivelul valorii medii lunare a minumului de existenţă şi mărimea medie a pensiei pentru limita de vîrstă, care constituie 957,2 lei de rînd cu mărimea minumului de existenţă 1502,9 lei. Un asemenea buget este mai degrabă unul impus decât ajustat la necesitățile Republicii Moldova.
 
Sursa: Info-prim.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *