Alexandru Tănase critică modul în care a fost modificată Legea avocaturii: Nu se fac amendamente netransparent, prin ușa din spate

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, critică modul în care au fost operate modificările la Legea avocaturii, pe care le califică drept „abuzive” și „făcute pe ușa din spate”. Tănase a precizat că profesiile liberale nu pot fi subordonate politic, iar legea – modificată fără consultări.
„Există un principiu care funcționează în raportul putere – profesiuni liberale. Și el sună astfel: nicio schimbare despre noi, fără noi. Adică, atunci când vrei să modifici o lege despre o profesiune liberală, trebuie să discuți cu ei”, a spus fostul președinte al Curții Constituționale, în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova.
Alexandru Tănase a atras atenția și asupra modului în care a fost adoptată legea, calificând procesul drept netransparent și lipsit de legitimitate.
„Modificările sunt foarte sensibile. Acesta este tipul de proiect care trebuie discutat un an sau doi ani. Și abia apoi votat. Cum s-a făcut la noi? O deputată de la Bălți, care nu are niciun fel de legitimitate profesională, nu este o persoană despre care poți spune că este un avocat notoriu, face o inițiativă legislativă. În aceeași zi trece Comisia juridică și în aceeași zi se votează. Pe ușa din spate, hoțește, nu se fac lucrurile”, a precizat Tănase.
În opinia sa, prețul politic pentru aceste modificări pripite va fi plătit de actualul partid de guvernământ. „Prețul nu îl vor plăti cei care au făcut asta, ci îl va plăti PAS ca partid. 5 000 de oameni sunt avocați, membrii familiilor lor și stagiarii, nu știu dacă vor mai vrea să voteze PAS după modificările făcute. Aici nu-i Putin de vină, ci prostia și absoluta ignoranță față de comunicare, care trebuie să existe într-o societate. Avocații sunt oameni liberi, pe ei nu-i poți înregimenta. Cred că în spate se ascund anumite chestii clientelare”, a conchis Alexandru Tănase.
La ultima ședință a Parlamentului, majoritatea parlamentară a adoptat mai multe modificări la Legea avocaturii, printre care includerea unor reprezentanți ai Ministerului Justiției în comisiile Uniunii Avocaților – pentru etică, disciplină și licențiere. De asemenea, avocații nu vor mai putea fi membri ai Consiliului Uniunii Avocaților din Moldova (UAM) pentru mai mult de un mandat. În semn de protest față de aceste măsuri, luni, 15 iulie, avocații din Republica Moldova au intrat în grevă generală, acuzând guvernarea de lipsă de transparență și tentativă de subordonare a breslei.
Tot ieri, la Ministerul Justiției au avut loc discuții despre recentele modificări legislative. Dialogul va continua în cadrul unui grup de lucru din care vor face parte și reprezentanți ai Parlamentului și UAM, pentru a găsi soluții legislative adaptate realităților din sistem. De asemenea, s-a agreat că orice inițiativă ar trebui să fie precedată de discuții în cadrul unui dialog instituțional deschis – precizează MJ.