Ultima oră

Alexandru Tănase: E oportun ca preşedintele să înceapă discuţiile pentru modificarea Constituţiei

„La ora actuală avem premise excelente, excepţionale, pentru a rezolva nişte probleme care nu era posibil să fie rezolvate până la alegerea preşedintelui. Acum cred că este o oportunitate foarte bună. Nicolae Timofti are o capacitate deosebită de a comunica şi cred că ar fi posibil ca anume el să fie acea persoană care să înceapă discuţiile cu actuala opoziţie parlamentară, să vedem cum procedăm cu reforma constituţională”, a spus Alexandru Tănase într-o emisiune la Radio Moldova.

Potrivit preşedintelui CC, în Constituţie trebuie să fie modificat nu doar articolul privind modificarea procedurii de alegere a şefului statului, dar şi o mulţime de alte articole. „Avem o premisă excepţională, istorică aş zice eu, de a rezolva o serie de probleme care de fapt ne frământă pe toţi de ani de zile”, a spus Alexandru Tănase.

Parlamentarii au propus modificarea Constituţiei în 2009, când din cauza blocajului politic nu a putut fi ales preşedintele. În septembrie 2010, a avut loc un referendum privind modificarea articolului 78 din Constituţie, prin care s-a propus ca şeful statului să fie ales de către popor. Majoritatea alegătorilor s-au pronunţat pentru aceste modificări, însă rezultatele plebiscitului nu au validate din cauza prezenţei reduse la urnele de vot. Mai târziu AIE şi-a anunţat intenţia de a desfăşura un referendum pentru ca preşedintele să fie ales de majoritatea simplă de deputaţilor, dar a renunţat ulterior la aceasta.  

Sursa: info-prim.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *