Ultima oră

Alexandru Tănase explică de ce plângerea lui Filat și PLDM a fost declarată INADIMISIBILĂ de CEDO

”Un lucru vreau să precizez că Curtea Europeană decide că o cerere este inadmisibilă atunci când nu constată nicio aparenţă de încălcare a drepturilor omului, în cazul de faţă a dreptului celor doi reclamanţi. Dacă ar fi constatat măcar cea mai mică aparenţă de violare a drepturilor acestor doi reclamanţi, atunci Curtea Europeană ar fi examinat acest caz. Afirm acest lucru în cunoştinţă de cauză, deoarece am peste 25 de hotărâri câştigate la Curtea Europeană, inclusiv hotărâri care au schimbat jurisprudenţa Curţii Europene”, a declarat Alexandru Tănase.

În același timp, președintele Curții Constituționale a menționat că nu a avut niciun dubiu atunci când Curtea Constituțională, în ședința pe care a prezidat-o pe 22 aprilie, a hotărât că Vlad Filat nu poate poate deține fotoliul de premier.

”Nu am avut avut niciun dubiu în privinţa legalităţii şi temeiniciei Hotărârii din 22 aprilie, că am votat-o şi eu, altfel nici nu ar fi fost posibil ca aceasta să fi fost votată unanim”, a precizat Alexandru Tănase.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a respins plângerea lui Vlad Filat și PLDM împotriva Republicii Moldova și a declarat-o inadmisibilă. Filat a atacat la CEDO decizia Curții Constituționale, din 22 aprilie 2013, prin care a fost declarat neconstituțional decretul președintelui țării, Nicolae Timofti, de a-l desemna pe liderul PLDM drept candidat pentru funcția de prim-ministru, după ce aceasta a fost demis de Parlament pentru corupție. În urma acestei decizii, Vlad Filat a fost obligat să părăsească funcția, iar Iurie Leancă a fost desemnat drept candidat pentru funcția de premier.

CEDO a decis însă că plângerea lui Filat și PLDM împotriva Republicii Moldova, de facto, împotriva Curții Constituționale, este INADMISIBILĂ și nu a admis-o pentru judecare. Decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului este DEFINITIVĂ și nu poate fi supusă nici unei căi de atac.

Sursa: realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *