Opinii și Editoriale

Alexandru Tănase: Toți cei care azi fug din Rusia împărtășesc plenar responsabilitatea morală pentru crimele comise de Rusia în Ucraina, R. Moldova, Georgia, Caucaz, Siria

La frontiera ruso-georgiană, se produce o adevărată criză umanitară.

Mii de bărbați, pentru a nu fi trimiși la război, încerca sa fugă din Rusia in Georgia – țara pe care tot ei au invadat-o in 2008.

Astăzi,  Georgia a ajuns sa fie pentru ruși un ultim refugiu, pentru a nu fi transformați in îngrășăminte undeva prin stepele Ucrainei .  

Curios, câți din cei, care astăzi caută să-și  salveze pielea prin aeroporturi si vămi terestre, au scris pe mașinile lor «Спасибо делу за победу», «Можем повторить», «На Берлин» etc.?

Câți din ei, au participat la marșurile de inspirație  fascista, de genul “бессмертный полк», sau și-au agățat ostentativă panglica bicoloră imperialistă  prin mașini?

Oare nu ei erau cei, care mai ieri, își îmbrăcau copii in haine militare pe la 9 mai, iar în 2014 își aplaudau frenetic führer-ul lor, când  acesta anunța mulțimie pe stadion:  “Крым вернулся родную гавань»!

Puțini din ei realizau că toate acestea se vor termina cu zeci de mii de sicriele  de zinc,  care vor lua calea majorității  regiunilor Rusiei.

Hotarul Georgia – Rusia

Desigur, răspundere juridică colectivă nu exista si nici nu trebuie sa existe. În schimb, in mod cert exista o responsabilitate morală colectivă.

Astfel, toți cei care azi fug din Rusia ca să nu fie transformați în carne de tun, împărtășesc plenar responsabilitatea morală pentru crimele comise de Rusia în Ucraina, R. Moldova, Georgia, Caucaz, Siria, etc. Ei poartă o răspundere morală pentru miile de morți, femeile violate, copii rămași orfani, pentru gropile comune, pentru viețile și destinele distruse de regimul de la Kremlin în diverse părți ale lumii.

Unii sunt responsabili pentru că au votat fără discernământ putinismul, timp de decenii. Alții sunt responsabil pentru că nu au dat jos acest regim. Chiar și cei care au tăcut sunt responsabili.

Uneori și tăcerea, este o complicitate la crimă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Alexandru Tănase

Alexandru Tănase este jurist, fost Ministru al Justiției între 2009-2011 și 2018, care din octombrie 2011 până în mai 2017 a fost președinte al Curții Constituționale a R. Moldova.

comentarii

  1. Presupun ca unul din 10-15 e in realitate agent FSB. Din Georgia se vor imparti frumos in toata Europa. Idioti precum Scholz si Macron vor sa-i primeasca oficial, cu bratele deschise. In tarile unde nu sunt atat de bine-veniti, vor intra de asemenea. Sa nu ne mire daca unele persoane, curand, vor cadea de la fereastra sau vor muri otravite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *