Internațional

ALGERI ÎN GRECIA: Estimari oficiale: Noua Democratie 29,5%, SYRIZA 27,1%, PASOK 12,3%

Grecii sunt chemati sa isi aleaga Parlamentul pentru a doua oara in mai putin de o luna si jumatate (precedentul scrutin, din 6 mai, nu a reusit sa ofere tarii un Guvern de coalitie, dupa ce negocierile dintre partidele politice au esuat, astfel ca au fost convocate alegeri legislative anticipate pentru duminica, 17 iunie). Grecii au de ales intre partidul conservator Noua Democraţie – care sustine continuarea acordului de finantare cu institutiile internationale si, implicit, aplicarea masurilor de austeritate, si formatiunea de extrema stanga Syriza, care si-a anuntat intentia de a renunta la acordul cu FMI. Ambele formatiuni sunt cotate cu prima sansa si se afla aproximativ la egalitate in sondaje.

LIVE TEXT:

22:45 Alexis Tsipras, liderul stangii radicale, a recunoscut ca a pierdut alegerile si a refuzat sa dea curs invitatiei venite din partea liderului de dreapta, Antonis Samaras, de a forma o coalitie de unitate nationala.

22:30 Liderul socialist Evangelos Venizelos a declarat ca participa la formarea unui guvern de coalitie pro-european doar daca va fi implicat si partidul radical Syriza.

22:10 O urna de vot a fost arsa intr-un birou din Exarhia, cartier din centrul Atenei, dupa ce un grup de persoane au aruncat o sticla incendiara, cu aproximativ jumatate de ora inainte de inchiderea birourilor de votare.

UPDATE ora 21:30 Partidul Noua Democratie (29.5% – 128 locuri in parlament) si PASOK (12.3% – 33 locuri in parlament) sunt in masura sa formeze un guvern de coalitie in Grecia, conform primelor estimari ale Ministerului de Interne.

20:50 Noul exit-poll, cu marja de eroarea de 3%: Noua Democratie s-a mai distantat de Syriza – 28,6-30% vs. 27-28,4%. Pasok 11-12,5%

20:00 Martin Schulz, Presedintele Parlamentului European: "Indiferent cine va forma noul guvern, nu trebuie nici sa ii panicam nici sa ii sfatuim, nici sa ne suparam. Noul guvern din Atena trebuie sa rupa blocajul. Trebuie sa ajutam grecii sa isi revina pe picioare cu un pact pentru locuri de munca si crestere si mai mult timp pentru a face economii. Apoi vor fi capabili sa isi indeplineasca obligatiile. Acesta este in interesul Germaniei, pentru ca vor fi vremuri intunecate daca zona euro si UE se scindeaza."

19:40 Acest rezultat impune formarea unui guvern de coalitie.

19:12 Primele EXIT POLL-uri in Grecia. Rezultat indecis: Noua Democratie – circa 27,5-30,5%, aproape la egalitate cu SYRIZA: 27-30%

18:55 Mesaje postate pe twitter vorbesc despre o intensificare a votului in ultima ora si o prezenta peste asteptari.

18:50 Cele doua grenade au fost dezamorsate si luate pentru a fi studiate.

17:00 Ultimele doua ore de vot sunt cruciale, potrivit unui membru al Pasok, avand in vedere ca mobilizarea tinerilor spre urne abia acum incepe. Primele exit poll-uri vor fi anuntate la ora 19:00 dupa inchiderea urnelor, dar cu 15% dintre alegatori indecisi, analistii considera ca abia in jurul orei 21:00 se va putea sti un rezultat corect.

16:15 O a doua grenada a fost gasita in curtea grupului media Kathimerini-Skai, in urma unui telefon anonim. Genistii vor efectua o explozie controlata a celor doua grenade.

15:20 Fostul premier George Papandreou, pentru BBC: Iesirea Greciei din zona euro "ar fi o catastrofa majora". "Euro ne tine stabili. Parasirea zonei ar insemna retrageri din banci, inflatie ridicata, taieri adanci de salarii si o scadere a PIB-ului cu peste 20%". El a adaugat ca Grecia nu este problema zonei euro, ci un "precedent" al unor probleme cu arhitectura zonei.

14:50 Syriza a solicitat Ministerului de interne sa prelungeasca programul sectiilor de vot cu doua ore pentru insulele Lesvos si Hios, unde vantul puternic si un accident de feribot care a avut loc sambata au intarziat accesul oamenilor pe insule.

14:30 Grenada aruncata era o grenada de aparare tip sovietica F1. O a doua grenada ar fi fost aruncata la sediul televiziunii Skai, potrivit Kathimerini. La fata locului se afla genisti. Purtatorul de cuvant al guvernului: Atacul era menit sa "influenteze alegerile facute de greci astazi".

14:10 Liderul Noua Democratie, Antonis Samaras, a votat in Pylos: "Ziua de maine va aduce un nou inceput pentru Grecia". Acesta s-a aratat zambitor, insa nu a beneficiat de aceeasi atentie din partea presei precum Alexis Tsipras.

13:45 O grenada a fost aruncata in fata sediului televiziunii Skai de catre doua persoane aflate pe o motocicleta, dar nu a explodat.

13:25 Presedintele Karolos Papoulias: "Sper ca votul de astazi va duce la un guvern stabil care va cauta imediat solutii la problemele care chinuie Grecia"

12:35 Incident in fata unei sectii de vot din Zakynthos: Un tanar de 25 de ani a tras doua focuri de arma in aer fara sa ranseasca pe cineva, apoi a fugit. Politia este pe urmele lui.

11:40 Tsipras, dupa ce a votat: "Am invins teama. Astazi pavam drumul pentru speranta, pentru un viitor mai bun, pentru o Grecia cu dreptate sociala si progres, un membru egal al unei Europe care se schimba. Suntem optimisti, vom castiga"

11.35: Liderul Partidului SYRIZA (anti-euro), Alexis Tsipras, si-a uitat acasa cartea de identitate si a trimis pe cineva sa i-l aduca. Presa elena scrie ca Tsipras, omul care a tinut in sah elita politica timp de o luna, a fost asteptat la vot de mai multi ziaristi decit fani

11:00 Un sondaj citat de televizunea Antenna duminica dimineata arata ca circa 40% dintre alegatori vor sa isi schimbe votul fata de cel din 6 mai, un procent impresionant pentru doar 6 saptamani.

10.32: Previzibilele referinte ale politicienilor la meciul de fotbal de simbata noaptea au inceput sa apara. Un candidat independent a spus la vot ca "putem reusi impreuna, asa cum ne-a dovedit-o nationala de fotbal"

10.12: Google descreteste putin fruntile grecilor cu un doodle dedicat alegerilor

9.44: Lipsa completa de entuziasm la vot, remarca Reuters, care citeaza un editorial de prima pagina al ziarului conservator Kathimerini: "E evident ca tara are in fata o prapastie"

9.27: Seful OECD da sperante grecilor: acordul cu FMI/UE ar putea fi renegociat. Asta inseamna ca masurile de austeritate ar putea fi atenuate. Vezi aici detalii

9.03: In Atena, spiritele sint incinse suplimentar de o scrisoare deschisa extrem de provocatoare publicata pe prima pagina de tabloidul conservator german Bild. In esenta, scrisoarea spune asa: "Grecilor, e treaba voastra pe cine alegeti duminica, dar nu uitati ca Germania e cea care va umple bancomatele cu euro, asa ca aveti grija pe care dintre clovni il alegeti". Inutil de spus ca scrisoarea nu-i va face pe greci sa voteze dreapta, comenteaza Business Insider.

8.59: Presa elena scrie ca victoria eroica a Greciei la Euro 2012 asupra Poloniei ar putea influena votul de astazi, cu atit mai mult cu cit e posibil ca adversarul din sferturile de finala ar putea fi chiar … Germania

8.50: Odata cu alegerile au izbucnit si primele incendii de vegetatie. Focul a cuprins zone aflate la periferia Atenei, scriu agentiile internationale de presa. Incendiile devastatoare in timpul verii sint o obisnuinta in Grecia.

8.15: Votul a inceput in Grecia. Alegatorii isi pot exprima votul pina la ora 19.00, cand vor aparea primele EXIT POLL-uri.

8:00 Angela Merkel, in ajunul alegerilor: "Este foarte important ca alegerile sa duca la un rezultat asa incat cei care formeaza noul guvern sa spuna: ‘Da, vrem sa ne pastram angajamentele’".

Stanga radicala, favorita in alegeri – intre renuntarea la acordul cu FMI si renegocierea acestuia

Liderul coalitiei stangii radicale din Grecia, Alexis Tsipras (37 de ani), a promis joi seara ”un guvern al tuturor grecilor” dupa alegerile de duminica si a asigurat ca va mentine Grecia ”in Europa si in zona euro”. "Memorandumul falimentului nostru va deveni istorie de luni", a promis joi intr-un miting electoral liderul Syriza, Alexis Tsipras, cu referire la acordul de salvare al Greciei cu FMI, ajutor financiar in valoare de 130 de miliarde de euro. Tanarul lider al Syriza a avertizat si ca "Bruxelles, asteapta-ne, venim luni sa negociem drepturile oamenilor si sa anulam planul de salvare".

Totusi, in ciuda discursului sau radical, exista speculatii ca pozitia sa ar putea fi mai maleabila daca va fi confruntat cu excluderea din zona euro. Mai mult, pe baza zvonurilor ca sustinerea sa este intr-un usor declin, liderul stangii radicale a declarat la un post tv grec ca ramane deschis discutiilor privind termenii planului de salvare, daca si europenii vor face concesii: "Daca vor spune nu la orice, asta inseamna ca vor sfarsitul poporului grec si al euro”, adaugand ca Grecia nu isi primeste urmatoarea plata din imprumut, a doua zi euro va fi in colaps".

Liderul Syriza a afirmat ca un plan national de redresare a economiei va proteja poporul impotriva unui faliment si a subliniat ca este pregatit sa discute ”o renegociere cu Europa” in ceea ce priveste planul de austeritate impus Greciei. Singura solutie pentru iesirea din criza este adoptarea ”mai multor masuri de crestere”, potrivit lui Alexis Tsipras.

De cealalta parte, liderul Noua Democratie, Antonis Samaras, si-a exprimat si el speranta intr-o renegociere a planului de austeritate: "Grecia a avut parte de mai mult ajutor fata de alte tari. Relaxarea acestui program de austeritate nu mai poate fi o optiune".

Tot el si-a acuzat principalii rivali in alegerile de duminica, reprezentantii Syriza, ca au in plan renuntarea la acordul cu creditorii internationali, ceea ce ar conduce tara spre colaps.

Liderii lumii, cu ochii pe Grecia

Intre timp, liderii europeni si sefii FMI sunt cu ochii pe Grecia si s-au intrecut, in ultimele zile, in declaratii in care au lansat apeluri catre populatia din Grecia sa voteze duminica responsabil. Angela Merkel, Francois Hollande, Christine Lagarde si Jean-Claude Juncker i-au indemnat pe greci, in ajunul scrutinului, sa voteze pentru mentinerea in zona Euro, avertizand asupra consecintelor grave ale unei eventuale destramari a acesteia pentru intregul continent.
 
hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *