Ultima oră

Alţi 9 judecători ar putea fi sancţionaţi de CSM

Potrivit IDOM şi Promo-LEX, judecătorii s-au deplasat la comisariatele de poliţie din Chişinău în zilele 8-10 aprilie 2009, unde a examinat materiale administrative şi au emis decizii de aplicare a sancţiunilor administrative, în majoritatea cazurilor sub forma arestului administrativ.

În sesizarea adresată Ministrului Justiţiei se arată că, din materialele dosarelor analizate de IDOM şi Promo-LEX, rezultă că deciziile de aplicare a sancţiunilor administrative în formă de arest administrativ se bazează doar pe rapoartele şi procesele-verbale întocmite de poliţişti, în absenţa vreunui avocat ales sau numit din oficiu, în circumstanţe de teroare în masă prezentă în comisariatele de poliţie datorită aplicării ilegale a forţei fizice de către poliţişti faţă de cei reţinuţi şi deţinuţi în comisariat. De asemenea, la aplicarea arestului administrativ, judecătorii nu au verificat circumstanţele în care persoana a fost reţinută şi dacă în privinţa ei a fost deschisă urmărirea penală.

IDOM şi Promo-LEX consideră că, prin acţiunile lor, judecătorii în cauză au dat dovadă de lipsă de imparţialitate în examinarea cauzelor administrative şi lipsă de independenţă faţă de puterea executivă în stat. Asociaţiile menţionează că, prin deplasarea în incinta comisariatelor de poliţie, unde nu a fost posibilă asigurarea caracterului public al şedinţelor judiciare şi unde poliţiştii au maltratat persoanele deţinute, s-a subminat încrederea populaţiei în actul de justiţie.

IDOM şi Promo-LEX au sesizat Ministrul Justiţiei în privinţa acţiunilor unor judecători care, chiar dacă nu s-au deplasat în comisariatele de poliţie, au examinat materiale administrative şi au aplicat sancţiuni administrative ignorând faptul că persoanele aveau leziunile corporale vizibile.

Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a depus vineri, 2 aprilie 2010, sesizările IDOM şi Promo-LEX la Consiliul Superior al Magistraturii pentru a le examina în calitate de organ disciplinar al judecătorilor. Aceste dosare au fost repartizate spre examinare membrilor CSM, care urmează să se pronunţe pe marginea acestora în următoarea sa şedinţă.

Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *