Eveniment

„Am decis să votez, pentru că e datoria mea de cetăţean”

La Chişinău, românii au putut să-şi exprime opţiunea la trei secţii de votare deschise în sectoarele Centru şi Ciocana.

Ambasada României a amenajat la Chişinău trei secţii de votare unde cetăţenii români au putut participa la referendumul de pe 29 iulie. Acestea au fost amplasate la Liceul român-francez „Gheorghe Asachi”, la Secţia Consulară a României şi la Liceul Teoretic „Gaudeamus”. Deşi secţiile de votare au fost deschise începând cu ora 7:00, cei mai mulţi oameni au început să vină în jurul orei 9. După ce prezentau actele de identitate membrilor comisiei de votare, cetăţenii primeau un buletin de vot în care trebuiau să răspundă DA sau NU la întrebarea dacă sunt de acord cu demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României. Ordinea publică în preajma secţiilor de votare a fost asigurată de angajaţii Poliţiei municipale. În mod special, a fost sporită securitatea Secţiei Consulare din capitală. Totodată, desfăşurarea corectă a procesului de votare a fost supravegheată de observatori din R. Moldova, printre care a fost şi preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, care a vizitat secţia de votare din Liceul „Gaudeamus”, în calitate de observator internaţional. „Vom urmări ca procesul de votare să nu fie perturbat de acţiuni de agitaţie, ca cetăţenii români să-şi poată exprima liber votul”, a declarat preşedintele CEC. Precizăm că, în jurul orei 11, la Liceul „Gaudeamus” din sectorul Ciocana au reuşit să voteze 20 de persoane.

În pofida faptului că unii au hotărât să boicoteze plebiscitul considerându-l ilegal, cei care au decis să se prezinte la urnele de vot au avut motive diferite pentru a face acest pas. „Locuiesc şi în România, şi în R. Moldova. Am decis să votez, pentru că asta e datoria mea de cetăţean. Sper ca referendumul să aducă schimbări în România”, a spus Eudochia Andreico. „Am venit pentru Băsescu! Vreau ca el să rămână. România nu are nevoie de alt preşedinte”, crede Maxim Cangaş, un tânăr care a venit să voteze împreună cu soţia. Pe de altă parte, unii cetăţeni au votat pentru o schimbare. „Am votat, deoarece consider că trebuie să fie o schimbare în sistemul actual politic românesc. Prin participarea a cât mai mulţi oameni această schimbare poate fi posibilă. Cred că România are nevoie de un nou preşedinte, care va duce ţara într-o direcţie mai bună şi va îmbunătăţi imaginea României în Europa”, a declarat tânărul Dan Verejan.

La momentul închiderii ediţiei, la ora 12.00, peste 800 de români îşi exprimaseră opţiunea electorală la referendumul pentru demiterea preşedintelui României. Precizăm că autorităţile române au pregătit circa 50 mii de buletine de vot pentru secţiile de votare din R. Moldova.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *