Timpul Liber

Am putea intra ÎN ISTORIE! O bucată din meteoritul care a dus la dispariția dinozaurilor, descoperită în România

Asteroidul are câteva mii de tone și a căzut în perioada în care Pământul era acoperit în mare parte de ape. În acel moment, o explozie puternică, urmată de un tsunami devastator, a dus la dispariția multor specii de plante și animale, printre care și dinozaurii.

Cercetătorii bănuiesc că, în urmă cu 60-65 de milioane de ani, un asteroid gigant a lovit Terra, moment în care s-a fragmentat în mai multe bucăți. Unele dintre ele au fost găsite în Golful Mexic, în deșertul Sahara, Mongolia și China. Existau însă și bănuieli că s-ar afla și pe teritoriul Europei, iar acum a apărut și primul indiciu.

Marius Paniti a descoperit bucata din meteorit în Peștera de sub Cârșa, care se întinde pe 1300 de metri și este dezvoltată pe două nivele. La un moment dat, a intrat într-o galerie, unde a dat peste un perete imens cu o textură neobișnuită. Românul, inginer-chimist în Timișoara și pasionat de speologie, și-a dat seama că este vorba de un meteorit, cu o duritate care se apropie de cea a diamantului.

„În 15 iunie 2012, am ajuns cu colegii (speologi, n.n.) de la Prusik şi cu învăţăceii în tura de iniţiere în Cheile Caraşului. A doua zi am pornit să vizităm Peşterea de sub Cârşa. Eu am început să mă strecor prin găuri de şoarece şi, încet-încet, am ajuns în Wonder Land. O mulţime de formaţiuni negre, roşietice, portocalii mi-au apărut în gurul din care am băut apă: erau altceva decât roca-mamă calcaroasă, erau foarte dure şi aveau aspect de pietre semipreţioase. Apoi, minune! Au apărut marile formaţiuni: topituri, zone de reacţie cu roca-mamă, calcar fiert. Am recunoscut la aceste roci fenomenul de autoglazurare şi am realizat că am descoperit un meteorit gigant, care arata ca un şvaiţer!”, relatează Marius povestea descoperirii sale.

EVz.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *