CSI / RusiaInternaționalRăzboiUcraina

Ambasada Rusiei din Columbia, recomandări cinice după atacul de la Kramatorsk soldat cu zeci de victime

Ambasada Rusiei din Columbia a declarat miercuri seara, 28 iunie, că oraşul Kramatorsk, în estul Ucrainei, „nu este cel mai potrivit loc pentru a degusta bucătăria ucraineană”, ca reacţie la un protest al Bogotei după ce trei cetăţeni columbieni au fost răniţi împreună cu alte cel puţin 57 de persoane în atacul rusesc cu rachetă asupra unei pizzerii în Kramatorsk, potrivit EFE.

Atacul s-a soldat cu cel puţin 12 morţi, conform celui mai recent bilanţ al victimelor.

Cei trei cetăţeni columbieni – scriitorul Hector Abad, fostul comisar pentru pace Sergio Jaramillo şi jurnalista Catalina Gomez -, care s-au ales cu răni uşoare, erau însoţiţi de o celebră scriitoare ucraineană, Victoria Amelina, aceasta aflându-se în stare critică, notează AFP.

„Am aflat cu mare regret despre evenimentele din Kramatorsk. După părerea noastră, oraşul din apropierea liniei de front, devenit centru operaţional şi logistico-militar, nu este un loc potrivit pentru a degusta bucătăria ucraineană”, susţine misiunea diplomatică rusă într-un mesaj pe contul său de Twitter.

„Evident ne bucurăm că, pentru cetăţenii uşor răniţi, această călătorie imprudentă nu s-a transformat într-o tragedie ireparabilă. Insistăm ca reprezentanţii poporului columbian prieten să se abţină de la vizitarea teritoriilor şi locurilor unde se duc acţiuni de război”, mai adaugă ambasada rusă din Bogota.

Bogota protestează

Preşedintele Columbiei, Gustavo Petro, a cerut trimiterea unei note diplomatice de protest Rusiei după atacul de la Kramatorsk care, în opinia sa, „încalcă protocoalele de război”, după ce Ministerul de Externe columbian şi-a exprimat „cea mai fermă condamnare a atacului inacceptabil al forţelor ruse asupra unui obiectiv civil din Kramatorsk, Ucraina”.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a reacţionat şi ea miercuri.

„Regretăm faptul că cetăţeni columbieni s-au aflat în acel loc în momentul respectiv”, a precizat ea într-o declaraţie, întrebându-se în acelaşi timp „de ce o cetăţeană ucraineană şi-a invitat prietenii în acest loc”, conform textului difuzat de ambasada rusă din Bogota pe reţele de social media.

Abad, Jaramillo şi Gomez se aflau, împreună cu scriitoarea ucraineana Victoria Amelina, într-un restaurant în momentul în care un atac cu rachete ruseşti a lovit centrul oraşului Kramatorsk. Potrivit poliţiei ucrainene, cel puţin 12 persoane au fost ucise şi în jur de 60 au fost rănite în atacul cu rachete al forţelor ruse.

Romancieră ucraineană Victoria Amelina, în stare critică

Potrivit poliţiei ucrainene, Rusia a lansat două rachete sol-aer S-300 asupra acestei localităţi, care avea 150.000 de locuitori înainte de război şi care rămâne singurul mare oraş aflat încă sub control ucrainean în estul ţării.

Victoria Amelina, o romancieră de 37 de ani ale cărei opere au fost traduse în engleză, germană şi în mai multe alte limbi, „este în stare critică, fiind rănită la cap”, au indicat miercuri autorităţile ucrainene.

Abad şi Jaramillo s-au deplasat în estul Ucrainei pentru „a exprima poporului ucrainean solidaritatea Americii Latine împotriva barbariei şi invaziei ilegale declanşate de Rusia”, notează AFP.

Scriitor de renume internaţional, Hector Abad este cunoscut în special pentru volumul „El olvido que seremos”, succes literar după care s-a făcut filmul „Memories of My Father” în 2020.

Sergio Jaramillo, politician columbian, a fost unul dintre principalii negociatori ai acordului de pace semnat în 2016 cu gherila marxistă Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC).

Important nod feroviar, Kramatorsk este de facto capitala regională după ce oraşele Doneţk şi Lugansk au fost capturate de separatişti proruşi susţinuţi de Moscova în 2014.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *