Externe

Ambasadoarea Germaniei la Beijing, convocată la MAE chinez, după ce șefa diplomației germane l-a calificat pe Xi Jinping drept „dictator”

Ambasadoarea Germaniei la Beijing a fost convocată la Ministerul Afacerilor Externe chinez în legătură cu afirmaţiile făcute de şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, care l-a calificat pe preşedintele chinez Xi Jinping drept „dictator”, a anunţat luni, 19 septembrie, Berlinul, informează AFP.

Această convocare a intervenit duminică, a adăugat un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe german.

China a calificat luni drept „provocare politică” afirmaţiile făcute de Baerbock într-un interviu pentru Fox News pe 14 septembrie, cu ocazia unei vizite în SUA.

„Aceste comentarii sunt extrem de absurde şi constituie o gravă atingere adusă demnităţii politice a Chinei, precum şi o provocare politică deschisă”, a declarat Mao Ning, purtătoarea de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, în timpul unei conferinţe de presă zilnice.

Ea a adăugat că Beijingul a întreprins „demersuri oficiale pe lângă partea germană pe cale diplomatică”, fără a face mai multe precizări.

Evocând războiul Rusiei împotriva Ucrainei, şefa diplomaţiei germane, provenită din partidul Verzilor, a declarat: „Dacă Putin ar câştiga acest război, ce semnal ar transmite aceasta altor dictatori din lume, precum Xi, precum preşedintele chinez? De aceea Ucraina trebuie să câştige acest război”.

Întrebat luni asupra acestui subiect, un purtător de cuvânt al cancelarului federal german Olaf Scholz a declarat că modul în care este guvernată China, printr-un sistem de „partid unic”, nu corespunde „ideilor noastre democratice”. Cu toate acestea, el nu a reluat termenul de „dictator” folosit de Annalena Baerbock.

China este primul partener comercial al Germaniei, însă aceasta din urmă şi-a înăsprit de mai multe luni tonul faţă de regimul chinez, căutând totodată să reducă dependenţa economiei sale şi să protejeze mai bine interesele sale strategice în faţa unei Chine „tot mai ofensive”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *