ActualitateExterne

Ambasadorul Coreei de Nord la ONU spune că noile grupuri de monitorizare a sancțiunilor vor eșua

Eforturile conduse de SUA și alte țări occidentale de a forma noi grupuri de monitorizare a sancțiunilor impuse Coreei de Nord vor eșua, a declarat duminică trimisul țării la ONU, potrivit presei de stat KCNA, citată de Reuters, potrivit mediafax.

Ambasadorul Kim Song a făcut acest comentariu ca răspuns la o declarație comună pe care SUA și aliații săi au emis-o săptămâna aceasta, în care au cerut continuarea activității unui grup de experți ONU care monitorizează sancțiunile de lungă durată împotriva Pyongyangului pentru programele de arme nucleare și rachete.

La începutul acestui an, Rusia a pus veto la reînnoirea anuală a grupului de experți, pe fondul acuzațiilor conduse de SUA potrivit cărora Coreea de Nord a transferat arme către Rusia pentru a fi folosite în războiul său din Ucraina.

„Forțele ostile pot înființa al doilea și al treilea panel de experți în viitor, dar toate acestea sunt menite să se auto-distrugă odată cu trecerea timpului”, a declarat Kim, citat de KCNA, într-o declarație.

Luna trecută, ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a vizitat Zona Demilitarizată, o graniță puternic fortificată între cele două Corei, care rămân tehnic în război, și a îndemnat Rusia și China să nu mai recompenseze Coreea de Nord pentru comportamentul său negativ.

Călătoria sa a avut loc după ce Rusia a respins reînnoirea anuală a grupului multinațional de experți care, în ultimii 15 ani, a monitorizat punerea în aplicare a sancțiunilor ONU menite să limiteze programele nucleare și de rachete ale Coreei de Nord.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *