Internațional

Ambasadorul francez este expulzat din Niger la ordinul liderilor militari

Liderii militari din Niger, care au preluat puterea printr-o lovitură de stat, au ordonat poliției să-l expulzeze pe ambasadorul francez. Solicitarea a fost făcută după ce ministerul francez de Externe a anunțat că militarii nu au autoritatea de a-i cere ambasadorului să plece, potrivit Reuters.

Solicitarea privind expulzarea marchează o nouă deteriorare a relațiilor dintre Franța și fosta sa colonie. Vizele ambasadorului și ale familiei sale au fost anulate. Totuși, francezii nu au respectat măsurile deoarece nu recunosc legitimitatea noii conduceri din Niger.

Franța a cerut ca președintele Mohamed Bazoum să fie repus în funcție după ce a fost înlăturat prin lovitură de stat. La rândul său, Emmanuel Macron a declarat că ambasadorul va rămâne în țară și a reiterat sprijinul Franței pentru Bazoum.

Militarii din Niger, care au preluat puterea printr-o lovitură de stat la 26 iulie, au ordonat vineri ambasadorului francez Sylvain Itte să părăsească țara în termen de 48 de ore.

Decizia de expulzare a ambasadorului a fost luată în parte din cauza refuzului acestuia de a participa la o întâlnire cu ministrul african al afacerilor externe, au explicat noii lideri din Niger. Ei au mai spus că și alte acțiuni ale guvernului francez au fost contrare intereselor Nigerului, fără a oferi detalii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *