Politică

Ambasadorul Marii Britanii și Irlandei de Nord a anunțat în ce condiții Platon, Botnari și Cavcaliuc ar putea fi extrădați în Republica Moldova

Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova, Steven Fisher, a anunțat în ce condiții Veaceslav Platon, Constantin Botnari și Gheorghe Cavcaliuc ar putea fi extrădați în Republica Moldova.

Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat, transmite Jurnal.md.

Astfel, potrivit oficialului, dacă instituțiile moldovenești ar dori ca un cetățean al său să fie extrădat, acest lucru ar urma să fie cerut prin căi legale la nivel bilateral, iar Oficiul Procuraturii Coroanei Britanice va analiza aceste cereri juridice.

„În cazul în care se depistează dovezi majore de criminalitate în dosar, instituția britanică va accepta cauza și o va trimite în judecată. Doar după ce are loc ședința de judecată și magistratul se pronunță cu privire la extrădarea sau neextrădarea persoanei va avea loc acțiunea propriu-zisă. Astfel, totul depinde de cât de bine sunt prezentate argumentele și de decizia judecătorilor din Marea Britanie. Din presă cunosc despre aceste trei persoane, dar nu pot comenta existența anumitor cereri sau procese judiciare pornite pe numele lor”, a spus Steven Fisher.

Ambasadorul a subliniat că toate persoanele, indiferent de țara de origine, trebuie să treacă prin același proces judiciar pentru a fi extrădate.

„Nimeni nu poate să-și găsească în țara noastră „un rai” pentru corupți și criminali. Agențiile noastre de implementare a legii au o relație foarte bună cu instituțiile partenere din țările de origine a persoanelor și dacă acele instituții prezintă cazuri bine argumentate la nivel legal și juridic, cu anumite dovezi, instituțiile noastre responsabile vor face tot posibilul pentru a analiza și a accepta cererile din aceste țări”, a subliniat Steven Fisher.

De asemenea, oficialul a dat asigurări că instituțiile de drept din Marea Britanie lucrează cu partenerii din Republica Moldova pentru a-i ajuta să-și repatrieze cetățenii pentru a fi deferiți justiției.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *