CSI / Rusia

Ambasadorul rus la Chişinău: Transnistria trebuie să aibă statut special în cadrul RM

Potrivit ambasadorului rus, anume pe parcursul procesului de reglementare se va modifica şi formatul prezenţei internaţionale. „Actuala misiune militară pacificatoare mixtă va ceda locul unei misiuni civile, de garantare a păcii”, a menţionat Kuzmin, evidenţiind, totodată, că aceasta nu constituie o premisă prealabilă a reglementării, ci doar o componentă a soluţionării definitive.

Întrebat despre semnificaţia anului 2010 în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, Valeri Kuzmin a afirmat că acesta a obţinut mai mult dinamism, în pofida instabilităţii politice, dar că un progres substanţial nu a fost realizat.

Mult-discutatele cazuri de reţinere a cetăţenilor moldoveni de către autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol – a jurnalistului Ernest Vardanean şi a lui Ilie Cazacu – au constituit şi ele un subiect al discuţiei. În ceea ce priveşte arestarea şi condamnarea lui Vardanean, poziţia Rusiei, exprimată de către ambasador este următoarea: „Luând în considerare vârsta destul de tânără a celui condamnat, precum şi faptul că la libertate i-au rămas soţia cu doi copii mici, îmi voi permite să-mi exprim speranţa că autorităţile transnistrene vor căuta o posibilitate de a găsi o ieşire umană din această situaţie”. Kuzmin nu a comentat însă cazul lui Ilie Cazac.

Citiţi AICI interviul integral

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *