InternaționalUE / Nato

Ambasadorul rus la Stockholm, convocat după ce ameninţă că Suedia şi Finlanda vor deveni ”ţinte legitime” ale ”represaliilor Moscovei”, inclusiv ”militare”, după aderarea la NATO

Miercuri, 29 martie, Suedia a anunțat că l-a convocat pe ambasadorul rus la Stockholm, Viktor Tatarinţev, în urma unor declaraţii ameninţătoare la adresa acestei ţări nordice şi a Finlandei de a deveni, după aderarea la NATO, ”ţinte legitime” ale ”represaliilor Moscovei” inclusiv ”militare”, relatează AFP.

”Ministerul (suedez) de Externe îl va convoca pe ambasadorul rus, pentru a a denunţa în mod clar această tentativă transparentă de influenţare”, anunţă într-o declaraţie scrisă, transmisă AFP, ministrul suedez de Externe Tobias Billström.

Rusia şi-a relansat din nou retorica ameninţărilor la adresa Suediei şi Finlandei, state candidate la aderarea la NATO.

Menționăm că Tatarințev a ameninţat că aceste ţări vor deveni ”ţinte legitime”.

După aderarea Finlandei şi Suediei, lungimea totală a frontierei dintre Rusia şi NATO aproape se va dubla”, denunţă într-un text postat online pe site-ul Ambasadei Rusiei în Suedia, Viktor Tatarinţev, potrivit News.ro.

”Dacă încă i se mai pare cuiva că asta va îmbunătăţi într-un fel sau altul securitatea Europei, fiţi siguri că mulţi membri ai blocului ostil vor deveni o ţintă legitimă a unor măsuri de represalii, inclusiv de natură militară”, ameninţă ambasadorul rus.

În acest lung rechizitoriu împotriva aderării la NATO, el apreciază că Suedia ”face un pas în abis” prin faptul că vrea să adere la NATO.

Aceste ameninţări intervin în contextul în care Moscova a părut să lase deoaparte, în ultimele luni, ameninţările la adresa celor două ţări nordice, în urma deciziei lor istorice, în mai 2022, de a adera la Alianţa Nord-Atlantică.

Candidaturile la aderarea la NATO ale Finalndei şi Suediei, care dau pagina a zeci de ani de neutralitate, iar apoi de nealiniere miliatră, sunt o consecinţă directă a invaziei ruse a Ucrainei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *