CSI / RusiaInternațional

Ambasadorul rus la Washington: Occidentul aduce omenirea mai aproape de Armaghedonul nuclear

Țările occidentale, în frunte cu SUA, au decis să aducă omenirea în pragul unui Armaghedon nuclear, a declarat miercuri, la Washington, ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, scrie agenția de presă rusă TASS.

Sursa citată menționează că ambasadorul a făcut această declarație ca răspuns la declarațiile oficialilor americani privind munițiile cu uraniu sărăcit.

„Să comentezi astfel de prostii este foarte greu. Oficialii americani au atins un nou nivel de josnicie cu declarațiile lor iresponsabile. Există un flux continuu de arme letale către Ucraina, care sunt folosite pentru a anihila civili, zone rezidențiale, școli, spitale, grădinițe”, a declarat Antonov, potrivit unui comunicat al ambasadei.

„Se pare că Occidentul luminat, condus de Washington, a decis în mod irevocabil să aducă omenirea la o linie periculoasă, dincolo de care se profilează tot mai clar un Armaghedon nuclear”.

Livrarea de către Londra Ucrainei a unor muniţii ce conţin uraniu sărăcit, evocată recent de o responsabilă britanică, ar constitui „o agravare serioasă” a conflictului, a atenţionat miercuri și şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.

„Acesta este un pas spre o agravare suplimentară, o agravare serioasă” a conflictului, a declarat Serghei Lavrov în timpul unei conferinţe de presă la Soci, în sudul Rusiei, evocând consecinţe asupra sănătăţii populaţiei şi un risc de contaminare a solurilor.

Ministrul de stat britanic pentru apărare, Annabel Goldie, a afirmat luni că unele din obuzele cu care vor fi echipate cele 14 tancuri Challenger 2 pe care Marea Britanie le va oferi Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia vor fi obuze perforante care conţin uraniu sărăcit.

Muniţiile cu uraniu sărăcit, folosite în bombardamentele NATO asupra fostei Iugoslavii în 1999, sunt utilizate în proiectilele antitanc, având o eficienţă deosebită în perforarea blindajelor. Aceste proiectile au însă efecte foarte nocive pentru sănătatea oamenilor din zonele unde sunt folosite.

De asemenea, un grup de senatori republicani americani i-a trimis o scrisoare președintelui american Joe Biden în care îi cer să furnizeze Ucrainei muniții cu dispersie, relatează BBC.

„Vă cerem să furnizați imediat forțelor armate ucrainene muniții cu dispersie, cum ar fi munițiile convenționale avansate cu dublă utilizare (DPICM)”, se arată în scrisoare pe site-ul Comisiei pentru relații externe a Senatului SUA. „Consecințele refuzului de a furniza DPICM și alte mijloace ale Forțelor Armate ale Ucrainei se manifestă astăzi pe câmpul de luptă din Bahmut și din alte locuri”.

Republicanii consideră că furnizarea de muniție, combinată cu alte tipuri de sprijin militar, îi va ajuta pe ucraineni să continue să împingă trupele rusești afară din țară.

„Furnizarea de DPICM va permite Ucrainei să compenseze avantajul cantitativ al Rusiei atât în ceea ce privește forța de muncă, cât și în ceea ce privește obuzele de artilerie, și, de asemenea, va permite forțelor armate ucrainene să concentreze utilizarea focoaselor unitare împotriva unor ținte rusești mai valoroase”, scriu ei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *