CSI / RusiaExterne

Ambasadorul Rusiei în UE amenință că va opri complet Nord Stream 1

Ambasadorul Rusiei în Uniunea Europeană, Vladimir Cijkov, a ameninţat că va opri complet Nord Stream 1, motivând sistarea prin întârzierile la reparația turbinelor. Totodată, acesta a acuzat compania germană Siemens de situația provocată după ce a părăsit piața rusă.

„Ambasadorul a explicat că performanţa Nord Stream este în scădere din cauza întârzierilor în repararea turbinelor”, scrie ziarul rus The Moscow Times. Acesta a dat vina pe compania germană Siemens pentru ceea ce se întâmplă, care a părăsit Rusia pe fondul sancţiunilor impuse pentru războiul rusesc din Ucraina.

Pe 4 iunie, Gazprom a anunţat o scădere a livrărilor către UE prin Nord Stream cu 40% – de la 167 de milioane de metri cubi planificaţi până la 100 de milioane de metri cubi pe zi. Compania a explicat că Siemens nu a reparat turbinele la timp .

Nici un specialist nu crede în versiunea rusă a defecţiunii simultane a patru turbine Siemens. Este de aşteptat ca în iulie Gazprom să anunţe cel mai probabil „probleme tehnice” cu Nord Stream 1 – pe segmentul situat în apele teritoriale ruseşti, după care va anunţa că singura modalitate de a salva Europa de „marea rece” este lansarea Nord Stream-2” .

Anterior, şeful Gazprom, Aleksei Miller, a spus că Nord Stream 2 poate furniza gaz în Europa oricând.

Sursa: Adevarul.ro


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.