Politică

Ambasadorul Rusiei la București: „Occidentul vrea ca Moldova să urmeze Ucraina. Care este soarta Ucrainei, o puteţi vedeaa”

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin, susține că declaraţiile făcute de şeful său, ministrul de externe, Serghei Lavrov, referitoare la interviul acordat de șefa statului Maia Sandu publicaţiei POLITICO au fost interpretate greşit.

Şeful diplomaţiei ruse n-ar fi vrut să ameninţe Moldova şi să spună că va fi următoarea pe lista Moscovei, ci dimpotrivă, a vrut să atragă atenţia că Occidentul se foloseşte de Republica Moldova aşa cum s-a folosit de Ucraina. „Care este soarta Ucrainei, o puteţi vedea”, a declarat ambasadorul Valeri Kuzmin, transmite Stirileprotv.ro.

Reprezentantul diplomatic al Rusiei la Bucureşti a dat vina pe Polonia pentru distorsionarea sensului comentariilor făcute de Serghei Lavrov într-un interviu acordat televiziunii ruse Rossia 24.

„Din păcate, domnul Duda (preşedintele Poloniei, Andrzej Duda – n. r.) sau cineva din Polonia a încercat să interpreteze cuvintele ministrului nostru de Externe spunând că următoarea ţintă a agresiunii Rusiei, după Ucraina, va fi Moldova. Înţelesul sau explicaţia ideii exprimate de ministrul nostru de Externe este exact pe dos”, a afirmat miercuri ambasadorul Valeri Kuzmin, într-o conferinţă de presă.

„El a spus că se pare că Vestul se foloseşte de situaţia în care se află Moldova, de faptul că preşedinta Maia Sandu însăşi vrea ca ţara să se alăture alianţei occidentale etc., deci pare că Vestul a ales ca Moldova să urmeze exemplul, să exerseze aceeaşi funcţie ca Ucraina”, a declarat Kuzmin. „Care este soarta Ucrainei, o puteţi vedea”, a adăugat el.

Ambasadorul susţine că Ucraina a fost „sacrificată” pe altarul NATO, iar rezultatul este o depopulare masivă a ţării, astfel că fosta republică sovietică a ajuns în prezent „o ţară relativ mică”.

„Recent, chiar o analiză americană a arătat că sub controlul regimului de la Kiev, în prezent, ţara are o populaţie de maximum 20-22 de milioane de oameni. Ce înseamnă asta? Nu vorbesc de istoria Ucrainei ca republică socialistă sovietică, atunci când era locuită de 50 de milioane de oameni, acum mai bine de 30 de ani, ci relativ recent, la începutul acestei crize, în 2014, când estimarea populaţiei Ucrainei era de 37-42 de milioane de oameni. Acum, este o ţară relativ mică. Este, de fapt, un fel de ţară sacrificată pentru cauza nesfântă a agresivei alianţe NATO”, a subliniat Valeri Kuzmin.

„Asta a fost ideea ministrului nostru, să explice că este alarmant, dar suntem conştienţi de această realitate, este un indiciu clar că intenţiile occidentale şi planurile – încă nedeclarate deschis – ale Occidentului sunt legate de Moldova. Asta e tot”, a arătat ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti.

„Altfel, noi nu căutăm niciun fel de escaladare. Escaladarea este motto-ul părţii occidentale, dacă te uiţi la faptele lor. Şi dacă mă puteţi contrazice, aş fi curios să aud”, a punctat diplomatul rus.

Occidentul vede Moldova ca pe o „nouă Ucraină”, în timp ce preşedinta ţării, Maia Sandu, este „nerăbdătoare să adere la NATO” şi este gata pentru unirea Moldovei cu România, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat recent jurnalistului Dmitri Kiselev.

„Motivul pentru care au luat în considerare Moldova pentru acest rol este că au reuşit să pună la conducere un preşedinte prin metode foarte ciudate, care sunt departe de a fi liber-democratice, un preşedinte care pur şi simplu îşi doreşte să adere la NATO. Ea (Maia Sandu – n. r.) are cetăţenie română, este pregătită să se unească cu România şi este pregătită practic pentru orice”, a declarat Lavrov, comentând un interviu pe care preşedinta Republicii Moldova îl acordase publicaţiei POLITICO şi în care aceasta declarase că războiul din Ucraina a generat la Chişinău o discuţie foarte serioasă despre o eventuală renunţare la neutralitate şi o aderare la o „alianţă militară mai largă”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

 1. Cand te uiti la fata astuia te cauti in buzunare sa vezi daca ti-a mai ramas ceva !
  La astia n-o sa vina niciodata dezghetul ,la cate minciuni spun..

 2. Govniuk Kuzmin, ai baut samagonul din sticla ascunsa de mine in gradina ambasadei! Doar asa se explica tampeniile pe care le debitezi. Basarabia nu e “noua Ucraina”. Basarabia e Romania.

 3. Porc de el si kremlin , dodik cu socialistii , ei spun că vor să distrugă popoare .
  Nu pot ei trai fara sa se amestece în alte tāri

 4. Ambasadorul Rusiei si chiar alte tari, pleaca de la premisa falsa ca Rep Moldova ar fi un stat. Dar aceste lucru nu e: Rep Moldova e o provncie a Roamniei furata de rusi sub Stalin. Daca Moldova va avea soarta Ucrainei depinde de Romania cum va juca: va apara Rep Moldova sau NU. Pe de alta parte, Rep Moldova ar fi putut face o miscare foarte desteapta, reunindu-se cu Romania si intrand automat sub umbrela NATO, caz in care s-a incheiat dicutia, Rusia nu ar mai avea ce comenta. Dar prostia e si la Bucuresti, dar mai ales in Moldova.

  1. Prostia e acolo unde e șî nica nu sî întâmplî sî sî schimbi… Cine ai vrea să ceară ReÎntregirea pintru maldavani??? Sau ai impresia că dacă RM a devenit pobedistan prin voința „fratelui mai mare” acum România va acționa la fel dar în sens invers?!
   Cum poți modifica percepția și înțelegerea paporului sovietic pobedist???
   Acest papor vede că rassia își bate joc de el, vede că România, UE, Japonia, SUA, Canada (în general tot ce înseamnă țări cu apă caldă) bagă bani și tot felul de ajutoare în pobedistan dar, ghici ce??? Paporul ar vrea ca prîșidinta sî sî ducî la kremlin sî cearî niști gazi, ar vrea sî șii ghini sî nu șii rău dar, NU ar vrea să vadă și să înțeleagă ADEVĂRUL. Calicia și prostia merg mână în mână cu ticăloșia TUTUROR politicienilor maldavani, indiferent de culoarea lor politică.
   Nici nu știu, zău, care pot fi considerați mai ticăloși: cei de orientare pobedist-sovietică declarată (aka socialiști, comuniști, șoroșiști, usatîi) măcar nu pretind că sunt altceva decât ceea ce sunt – niște pobediști proruși. Ce să zici de actualii guvernanți ce au venit la putere pe un val de simpatie și de speranță enorm și care, prin tot ceea ce fac, sî kcî în potecă. Tăți luptî șî luptî ca sî propășeascî și sî supraviețuiascî respublica bananiero-pobedistî di rit bolșevik doar, doar vor avea în continuare foncție, bani, onoruri, fără să vadă în lumea reală cî maldavanul a început exodul spre vest mai ceva ca evreii din biblie și ușor ușor o sî mai rămânî în pobedistan ei șî cu neamurili lor sî sî aleagî întri ei, sî-și dei foncții, sî facî afaceri, șî în general sî pobedeascî ca pînî amu…

   1. Desigur ca tu ai dreptate. Dar precum alcoolicul care nu recunoaste ca e alcoolic si trebuie dus la spital, nici Rep. Moldova nu recunoaste ca nu e stat ci o provincie. Ca urmare, pe principiul alcoolicului, Rep Moldova nu se poate autosalva. Salvarea nu poate sa vina dinauntru pt ca e hotie si prostie. Salvarea nu poate veni decat de la Romania, cu “morcovul si cu batul”, ca in cazul magarului indaratnic. Si nu se ajungea la statul Rep Moldova daca politicienii Romaniei ar fi fost destepti. Zic unii: ce sa faca Johannis, ce sa faca Aurescu ? Daca nu au ce face, de ce mai sunt acolo, numai sa ia lefuri mari ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *