ActualitatePolitică

Ambasadorul SUA: Urmărim dosarul intentat împotriva lui Igor Dodon. Nu putem interveni în procesele judiciare

Ambasadorul SUA la Chișinău urmărește cu atenție dosarul intentat împotriva lui Igor Dodon pentru a se asigura că toate procedurile juridice sunt respectate, afirmă ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon.

Ambasadorul a fost solicitat, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV, să spună dacă, în opinia sa, cazul Dodon este o înfăptuire a justiției sau este vorba de un dosar politic ca pe vremea lui Plahotniuc, transmite Știri.md.

„E foarte important ca supremația legii să fie esența în orice societate. Evident când se întâmplă astfel de cazuri, SUA își doresc să se asigure, și în public, și în privat, că toate procedurile juridice sunt respectate. Desigur, noi avem discuții cu oficiali din Guvern ca să ne asigurăm că toate procedurile juridice sunt respectate. Urmărim cazul domnului Dodon, al PSRM, exact din același motiv, pentru că vrem să ne asigurăm că toate procedurile juridice sunt respectate. Este un lucru foarte important pentru SUA, noi facem asta în toată lumea”, a declarat Kent D. Logsdon.

„Bineînțeles, noi nu putem interveni în procesele judiciare, dar vrem să ne asigurăm că îngrijorările noastre legate de respectarea procedurilor juridice și respectarea supremației legii sunt cunoscute”, a adăugat diplomatul american.

De asemenea, ambasadorul a comentat și cazurile fugarilor „renumiți” din Republica Moldova, precum Vladimir Plahotniuc, și ale celor care au reușit să scape nepedepsiți.

„Noi susținem reforma justiției și vrem ca sistemul să funcționeze mai bine și asta își doresc și cetățenii R. Moldova. Urmărim îndeaproape aceste cazuri și vrem să vedem în baza dovezilor disponibile că ar fi o posibilitate ca noi să sancționăm aceste persoane. Avem o interzicere de emitere a vizelor și avem și sancțiuni economice. Avem și procedurile noastre juridice. Continuăm să lucrăm cu Guvernul în acest sens”, a accentuat ambasadorul Logsdon.

Totodată, oficialul american a precizat că, la moment, nu sunt solicitări din partea Chișinăului privind locul aflării unor fugari căutați de organele de drept din Republica Moldova.


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.