CSI / RusiaExterne

Ambasadorul Ucrainei la Chișinău: Mandatul de arest emis de Curtea Penală Internațională pe numele lui Vladimir Putin este legal

Mandatul de arest emis săptămâna trecută de Curtea Penală Internațională pe numele lui Vladimir Putin, și a comisarului prezidențial pentru drepturile copilului din Federația Rusă, Maria Lvova-Belova, este legal, chiar dacă Rusia nu a ratificat Tratatul de la Roma, care stă la baza Curții Penale Internaționale, consideră ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko. Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a numit mandatul „irelevant”, deoarece Rusia nu a ratificat Tratatul de la Roma, motiv pentru care nici „nu are vreo obligație” juridică.

Astfel, în cadrul dezbaterilor publice organizate marți de IPN, cu tema „Mandat de arestare pentru Putin: efecte pentru Rusia, Ucraina, Moldova și Europa”, expertul Igor Boțan a menționat că președintele Rusiei poate fi arestat de 123 de state, semnatare ale Tratatului de la Roma, scrie Radiomoldova.

Chiar dacă Rusia nu recunoaște mandatul de arest pe numele lui Putin, invocând motivul că s-a retras din Tratatul de la Roma, există și alte modalități de pedepsire a crimelor de război comise de Federația Rusă, inclusiv pedepsirea președintelui rus, a menționat Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko.

„Orice criminal care recunoaște sau nu recunoaște competența Curții trebuie să fie tras la răspundere, în special în ceea ce privește crimele împotriva umanității, crimele împotriva copiilor, pentru crime de agresiune. Curtea de la Haga nu este singura care este în joc. Există mai multe decizii la forurile internaționale, inclusiv cea de la Summit-ul G7 unde participanții au hotărât sau au adoptat o decizie că trebuie să fie creată un tribunal special internațional pentru crimele de agresiune”, a declarat ambasadorul.

Republica Moldova, semnatară a Tratatului de la Roma, are obligația de a se alătura demersului Curții Penale Internaționale privind arestarea lui Vladimir Putin, a menționat Boțan.

De asemenea, acesta a mai precizat că țara noastră, candidată pentru aderare la UE, la fel este obligată să se alăture și sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Federației Ruse pentru declanșarea războiului în Ucraina.

„Chiar în ziua eliberării mandatului, doamna președinte Maia Sandu a apărut în Parlament cu un mesaj foarte energizant în care a spus lucrurilor pe nume. Ulterior, într-o emisiune televizată, doamna președinte a spus foarte clar că Republica Moldova susține eliberarea acestui mandat de arestare pentru că în 2016 Republica Moldova a adoptat legea prin care se subliniază că țara noastră are obligația să-și onoreze obligațiunile internaționale. Din acest punct de vedere, țara noastră s-a aliniat la toate aceste demersuri”, a menționat expertul.

Vă amintim că la 17 martie, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arest pe numele președintelui Rusiei, Vladimir Putin, pentru deportarea ilegală a copiilor din Ucraina, considerată de Curte drept crimă de război. De asemenea, este vizată și comisarului prezidențial pentru drepturile copilului din Federația Rusă, Maria Lvova-Belova. Comunitatea internațională a apreciat decizia Curții de la Haga în timp ce purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe a numit decizia irelevantă, întrucât Rusia nu recunoaște Curtea Penală Internațională.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *