Social

Ambasadorul UE la Chișinău: Gazprom este un partener de cooperare impredictibil

Concernul rus Gazprom este un partener de cooperare impredictibil, de aceea este necesar să existe alternative, declară șeful Delegației UE în Republica Moldova, Ambasadorul Janis Mazeiks, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES.

Potrivit oficialului, este foarte bine că Republica Moldova își diversifică sursele de procurare și stocare a gazului.

„Aceasta este una din chestiunile cheie de care aveți nevoie pentru că una din probleme în 2021 a fost că nu aveați rezerve sau alternative. Acum dețineți rezerve, o parte din acestea sunt stocate în Ucraina, o alta parte în România. Dacă ne referim la securitatea stocării gazului în Ucraina, experții ne-au relatat că această sursă este una sigură datorită organizării capacităților de stocare”, a declarat Janis Mazeiks.

Șeful delegației UE la Chișinău a evidențiat progresul pe care țara l-a făcut în domeniul energetic.

„Într-o situație cu reducerea livrărilor de gaze din partea Gazprom, lucru care nu a fost predictibil, sau limitarea a 30% din importurile de electricitate, întrucât Rusia bombarda infrastructura energetică ucraineană, Republica Moldova a reușit să asigure cetățenii cu gaz și electricitate. Cu referire la Gazprom, din păcate, am văzut că acest concern este necredibil, deoarece a redus din livrările de gaz, ceea ce nu ar fi în concordanță cu contractul încheiat. Deci, trebuie luat în considerare faptul că Gazprom este un partener de cooperare impredictibil și, de aceea, este necesar să existe alternative”, a subliniat Janis Mazeiks.

Ambasadorul a mai menționat că experții europeni vor continua să acorde Republicii Moldova expertiza necesară privind sursele de procurare a gazului.          

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *