Internațional

Ambele maluri ale strâmtorii Taiwan aparţin Chinei, avertizează Beijingul. „Oricine se joacă cu focul în problema Taiwanului se va arde în cele din urmă”

Ambele maluri ale strâmtorii Taiwan aparţin Chinei şi este corect şi adecvat ca ea să-şi susţină suveranitatea asupra acestora, a declarat ministrul de externe chinez Qin Gang, vineri, 21 aprilie, în cadrul unui forum la Shanghai, avertizând Occidentul că ţara sa ”nu va face nicio concesie” în privinţa Taiwanului şi a denunţat de asemenea criticile occidentale ”absurde” care ar putea avea ”consecinţe periculoase”, relatează Reuters şi Agerpres.

Qin a făcut aceste remarci la Forumul Lanting din Shanghai, în cadrul căruia au fost abordate o gamă largă de probleme, de la Ucraina la Taiwanul autonom, insulă în jurul căreia Beijingul a organizat luna aceasta trei zile de exerciţii militare, după ce preşedinta insulei, Tsai Ing-wen, s-a întâlnit cu şeful Camerei Reprezentanţilor din SUA, Kevin McCarthy, în California.

Forumul Lanting, iniţiat de Ministerul Afacerilor Externe al Chinei, este o platformă de comunicare şi schimburi de opinii între guvern, comunitatea de afaceri, mediul academic, mass-media şi public.

”Auzim deseori afirmaţii stranii susţinând că China sfidează ordinea internaţională bazată pe reguli, că încearcă să modifice în mod unilateral statu quo-ul în strâmtoarea Taiwan prin forţă sau coerciţie”, a declarat Qin Gang.

”Această logică este absurdă, iar consecinţele sale sunt periculoase”, a afirmat Qin în cadrul acestui forum diplomatic organizat la Shanghai, denunţând o ”definire” a statu quo-ului de către Occident care echivalează cu o ”subminare a suveranităţii chineze”.

”Persoanele imparţiale pot vedea cine este implicat în hărţuirea hegemonică şi cine în practici de înaltă ţinută”, a remarcat acesta.

”Nu partea continentală a Chinei, ci forţele separatiste care militează pentru independenţa Taiwanului şi o mână de ţări sunt cele care încearcă să perturbe statu quo-ul”, a declarat Qin.

Beijingul consideră Taiwanul – autoguvernat democratic – drept teritoriu al său, revendicare respinsă cu fermitate de către guvernul de la Taipei, şi denunţă sistematic întâlnirile la nivel înalt dintre taiwanezi şi oficiali străini.

Pe fondul acestei activităţi militare intense în jurul Taiwanului, Uniunea Europeană, SUA şi G7 au transmis un avertisment Beijingului, îndemnându-l să menţină statu quo-ul în strâmtoarea Taiwan, care separă teritoriul insular de China continentală.

Beijingul exercită presiuni militare şi economice puternice asupra Taipei de la venirea la putere a preşedintei Tsai Ing-wen în 2016.

China este nemulţumită de apropierea produsă în ultimii ani între autorităţile taiwaneze şi unele ţări occidentale, în special SUA, considerând aceasta drept o ameninţare la adresa integrităţii sale teritoriale, comentează AFP.

”Nu vom face nicio concesie celor care încearcă să submineze suveranitatea şi securitatea Chinei. Oricine se joacă cu focul în problema Taiwanului se va arde în cele din urmă”, a avertizat Qin Gang.

Într-un interviu acordat cotidianului economic francez Les Echos la începutul lunii aprilie, preşedintele francez Emmanuel Macron a îndemnat Europa ”să nu urmeze” SUA sau China în chestiunea Taiwanului.

”Nu vrem să intrăm într-o logică de bloc contra bloc”, a declarat Macron într-o aparentă referire la Washington.

Afirmaţiile sale au fost criticate de ambele părţi ale Atlanticului de către reprezentanţii politici, care le-au interpretat ca pe o critică la adresa aliatului tradiţional american, notează AFP.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *