Actualitate

Amendă de patru ori mai mare pentru cei care vor cumpăra sau vor vinde acte de identitate

Un proiect de lege în acest sens este propus de către un partid din Coaliţia Pro Europeană, scrie IPN. Actualmente, pentru cumpărarea sau vânzarea documentelor amenda este de până la 4 mii de lei (200 unităţi convenţionale).

Autorul proiectului, deputatul PLR, Valeriu Saharneanu, menţionează că odată cu abolirea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova la călătoriile în statele membre ale UE, a crescut şi numărul doritorilor de a intra în posesia unui paşaport biometric, document ce acordă dreptul de a călători în spaţiul UE.

Potrivit lui, paralel cu creşterea cererii faţă de paşaportul biometric, a apărut interesul cetăţenilor străini sau a cetăţenilor Republica Moldova care au interdicţii de călătorie, de a dobândi ilegal astfel de documente. Deputatul susţine că în cazul în care fenomenul falsificării acelor de identitate ale Republicii Moldova va căpăta amploare, ţara s-ar putea pomeni într-o situaţie jenantă faţă de autorităţile UE care şi-au deschis graniţele asigurând libera circulaţie a cetăţenilor moldoveni. 

SURSA: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *