Social

Amenzi colosale pentru persoanele care vor da foc la anvelope în noaptea de Paște

Agenția de Mediu atenţionează însă că fumul degajat prin arderea anvelopelor prezinta un real pericol pentru starea mediului și asupra sănătății oamenilor. La arderea anvelopelor, în atmosferă sunt emanate zeci de substanţe chimice periculoase, cancerigene, care pot fi dispersate la distanţe foarte mari. De asemenea, arderea anvelopelor poate provoca incendii, dacă aceasta se întâmplă în preajma spațiilor de locuit sau a celor forestiere,iar în cazul producerii unor astfel de incendii, apelați de urgență Serviciul 112, informați urgent primăriile și Inspectoratul pentru Protecția Mediului din regiunea afectată de incendii.

Mulți dintre cetățeni pot spune că „Doar nu vom arde pădurea, nu-i așa?! Oricum nu avem ce face cu anvelopele vechi, și oricum oamenii le ard”. În acest sens, Agenția de Mediu informează că, la data de 23 martie 2023, a intrat în vigoare Regulamentul privind gestionarea anvelopelor uzate, care stabilește cerințele privind colectarea, reutilizarea, refolosirea ca atare, reșaparea, precum și valorificarea energetică și/sau reciclarea anvelopelor uzate.

Totodată, Regulamentul prevede și faptul că cetățenii care dețin anvelope uzate sunt obligați să nu le arunce la întâmplare, sau să le ardă, ci trebuie să le returneze operatorilor economici autorizați pentru colectarea acestor tipuri de deșeuri, care au obligația de a le prelua gratuit de la cetățeni.

Moldrec Group” SRL (autorizat pentru colectare) – +(373) 79708821

„Ispan Lux” SRL (autorizat pentru colectare și tratare) – 029424018

În acest context, îndemnăm cetățenii să manifeste un comportament prietenos față de natură. Cei care vor organiza ruguri din anvelope în noaptea de Paşti, conform prevederilor art. 149 al Codului Contravențional, poluarea aerului atmosferic cu emisii de poluanţi ce au cauzat prejudicii, dacă această acțiune nu constituie infracțiune, riscă amendă de la 24 la 36 de unităţi convenţionale (de la 1200 la 1800 lei) aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 210 la 300 de unităţi convenţionale (de la 10,5 mii la 15 mii de lei) aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

Sursa Unica.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *