Actualitate

Amenzi europene și salarii mizere. Cu cât se vor majora amenzile rutiere

Totodată, vor fi introduse noi sancțiuni sub formă de ridicarea provizorie a permisului de conducere.

Modificările corespunzătoare la Codul penal și la Codul de procedură penală sînt examinate în Parlament, notează Noi.md.

De exemplu, acum pentru excesul de viteză, pe porțiunea stabilită de drum, de la 10 la 20 km/h, șoferilor le va fi aplicată o amendă de la 6 la 12 unități convenționale și 3 puncte de penalizare. Viteză excesivă stabilită pe un segment de drum dat de la 20 pînă la 40 km/h va duce la o amendă de la 12 pînă la 18 unităţi convenționale şi 4 puncte de penalizare, iar viteza în exces stabilită pentru un segment de drum dat, mai mare de 40 km/h va duce la amendă în mărime de la 24 pînă la 30 de unităţi convenţionale, cu acumularea a 5 puncte de penalizare.

Totodată, proiectul de modificări propus prevede că viteza în exces stabilită pe o anumită porțiune de drum de la 10 pînă la 20 km/h va duce la o amenda de la 12 pînă la 18 unități convenționale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare, de la 20 pînă la 40 km/h – de la 18 pînă la 24 de unităţi convenționale şi 4 puncte de penalizare, mai mult de 40 km/h – de la 30 pînă la 36 de unităţi convenţionale şi 5 puncte de penalizare.

Observatorii și experții menţionează că o amendă de 36 de unităţi convenţionale este egală cu 1800 de lei, adică cu aproape 100 de euro. „Da, în ce priveşte amenzile sîntem deja, practic, în Europa! Rămîne să ajungem şi la nivelul salariilor lor și al altor indicatori”, subliniază ei.

Sursa: noi.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *