Internațional

America în alertă după atentatul din Boston

Luni, două dispozitive explozive artizanale au explodat pe o stradă aglomerată la linia de sosire a celui mai vechi maraton din SUA, în jurul orei locale 14h50, la un interval de 12 secunde unul de altul.

Bilanţul preliminar al exploziilor calificate oficial drept ‘un atac terorist coordonat’: 3 morţi, printre care un copil de opt ani, şi peste 140 de răniţi.

‘Noi încă nu ştim cine a făcut aceasta şi de ce, şi nu ar trebui să ne pripim în privinţa concluziilor, Dar, fără îndoială, vom afla totul până la capăt, vom găsi făptaşul şi îl vom trage la răspundere’, a declarat preşedintele Barack Obama într-un discurs adresat naţiunii, în care a cerut poporului american să se roage pentru victimele atentatului.

Membrii Camerei Reprezentanţilor din SUA au păstrat un minut de reculegere în memoria victimelor exploziilor din Boston la reuniunea lor de luni.

‘Această violenţă fără sens este chiar şi mai monstruoasă din cauza că s-a întâmplat la eveniment conceput să adune împreună oameni din lumea întreaga în spiritul sportului şi al armoniei’, – a declarat secretarul general al ONU Ban Ki-moon.

Bombele care au explodat luni la Boston au fost de putere mică, transmite canalul de televiziune CNN, citând surse din cadrul forţelor de ordine. La locul atacurilor nu au fost descoperite urme de explozibil de producţie industrială, ceea ce sugerează că dispozitivele ar putea să fi fost artizanale.

Probabil, bombele au fost acţionate de la distanţă prin intermediul telefonului mobil – aproximativ 40 de minute după explozie a fost întreruptă telefonia mobilă la Boston, în scopul de a preveni alte noi atacuri comise în acelaşi fel.

Trupele antitero din cadrul poliţiei americane, care au desfăşurat căutări la locul exploziilor, au descoperit în imediata apropiere 5 alte dispozitive neexplodate, pe care le-a neutralizat pe loc, după cum relatează pe site-ul său de internet publicaţia Wall Street Journal.
Iniţial s-a raportat cu privire la o a treia explozie într-o bibliotecă publică, însă ulterior s-a dovedit că acolo s-a produs un incendiu fără vreo legătură cu atacurile de la maraton.

Anchetatorii FBI au efectuat mai multe interogatorii cu privire la explozii, dar nu au reuşit să identifice posibili suspecţi. Deocamdată, nimeni nu a revendicat atacurile din Boston.

Măsuri suplimentare de securitate au fost luate la Casa Albă, în Washington, şi în perimetrul Pentagonului. Mii de poliţişti au fost mobilizaţi la New York în zonele turistice vizitate de mulţi oameni.

Agerpres 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *