Internațional

America Latină și războiul din Ucraina, pe agenda Forumului pentru Pace de la Paris

Cea de-a V-a ediţie a Forumului pentru Pace de la Paris va aborda vineri şi sâmbătă, la Palatul Brongniart din Capitala Franţei, percepţia internaţională cu privire la invazia rusă din Ucraina, văzută mai puţin critic în ţările din afara Europei, cu excepţia SUA, şi se va concentra totodată pe situaţia din America Latină, transmite EFE și Agerpres.

Doi preşedinţi latino-americani, columbianul Gustavo Petro şi argentinianul Alberto Fernandez, iau parte la forum, creat de preşedintele Franței, Emmanuel Macron în anul 2018 pentru a apăra multilateralismul în relaţiile internaţionale şi între continente.

Invazia rusă din Ucraina a imprimat o mai mare relevanţă ediţiei din acest an, în care Palatul Elysée doreşte o dezbatere despre consecinţele războiului la nivel internaţional, în contextul în care în ţările de pe alte continente reacţiile faţă de Moscova au fost amestecate, relatează EFE.

”Interpretarea a ceea ce înseamnă războiul din Ucraina şi a consecinţelor sale la scară mondială este tot mai dificilă”, a recunoscut o sursă de la sediul preşedinţiei franceze. Sursa neidentificată a adăugat că repercusiunile acestei crize ”nu sunt la fel, (ci sunt) în funcţie de nivelurile de dezvoltare ale ţărilor”, dar şi în funcţie de fracturile est-vest şi nord-sud.

De asemenea, și preşedinţii Serbiei, Ciprului şi Kosovo vor fi prezenţi la forum, la care vor mai participa intelectuali şi reprezentanţi ai ONG-urilor.

Accentul pe America Latină se datorează ”valului democratic” pe care îl trăieşte regiunea în ultimele luni, cu alegerea lui Petro sau, mai recent, a lui Lula da Silva în Brazilia, şi dorinţei de ”a căuta o nouă cale”, a adăugat o altă sursă oficială franceză.

Macron a călătorit prea puţin în ţări din America Latină, în parte din cauza pandemiei de COVID-19, iar Forumul ”va fi ocazia de a vedea cum pot fi întărite legăturile noastre cu această regiune, mai ales cu Argentina şi cu Columbia”, mai adăugă sursa.

În plus, în paralel cu lucrările forumului, va fi organizată o reuniune între regimul preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro şi opoziţia din această ţară, într-o încercare de relansare a dialogului între cele două părţi, îngheţat de mai bine de un an.

Preşedintele parlamentului venezuelean, Jorge Rodriguez, şi Gerardo Blyde, reprezentantul principalului lider al opoziţiei, Juan Guaido, vor conduce reuniunea, care va avea caracter privat şi se va desfăşura într-un loc care nu a fost dezvăluit.

În afara principalelor discuţii de la Palatul Brongniart, vineri seara va avea loc şi o discuţie în spatele uşilor închise între unii lideri şi experţi cu privire la gestionarea sectorului digital şi a riscurilor derivate din fragmentarea reţelei de internet. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *