ActualitateMoldova

Americanii arată planul lui Putin de a șantaja R. Moldova: ‘De mai bine de 30 de ani se întâmplă asta!’

Dosarul transnistrean este strâns legat de evoluția războiului din Ucraina care a schimbat în totalitate viziunea asupra conflictelor în regiune, a declarat astăzi vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian în cadrul Forumului pentru Reintegrare care are loc la Chișinău.

Trupele ruse staționate ilegal în stânga Nistrului și depozitul de armament de la Cobasna reprezintă factori de risc pentru securitatea regională, au subliniat participanții în cadrul primului panel de discuții. Reprezentanta specială a Uniunii Europene pentru procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, Dorota Dlouchy-Suliga, a declarat că integrarea europeană a Republicii Moldova trebuie să se întâmple concomitent cu procesul de reintegrare a țării. “Viitorul Republicii Moldova nu poate fi luat ostatic de conflictul transnistrean”, a subliniat oficialul european, adăugând că reintegrarea este un proces care trebuie să fie asumat nu doar de o singură instituție, ci la nivel general în cadrul unui dialog deschis și constructiv între cele două maluri ale Nistrului.

Părerea ambasadorului SUA

De mai bine de 30 de ani Rusia folosește regiunea separatistă transnistreană ca un instrument de șantaj împotriva Republicii Moldova pentru a o menține în sfera sa de influență, a subliniat în discursul său și ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Kend D. Logsdon. Diplomatul s-a referit la dependența energetică folosită de Federația Rusă ca principala pârghie de interferență în treburile interne ale Republicii Moldova, de care țara a reușit să se elibereze prin conectarea sistemului național energetic la cel european, după declanșarea războiului din Ucraina. „Rusia folosește regiunea separatistă transnistreană ca un instrument de șantaj împotriva Republicii Moldova”, a spus ambsadorul american.

În acest context trebuie să amintim că Republica Moldova a demarat marţi lucrările pentru a-şi legea reţeaua electrică de cea a României şi a-şi reduce dependenţa de energia rusească, de care ţara vecină vrea să se emancipeze complet.

Sursa Stiripesurse

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Taiati Nodul Gordian !
    Negociati cu Ukraina reintoarcerea acasa a nordului Bukovinei si a sudului Basarabiei si cedarea (reintoarcerea) catre Ukraina a Transnistriei si un acord de libera trecere pe Dunare pentru Ukraina.
    Militati pentru intrarea ambelor state in U.E.
    Stiu ca este greu dar nu imposibil.

    1. Cine să taie nodul??? Paliticienii maldaivani??? Seriosss… Tăt normal șî bravo în pobedistan. Acolo tăt maldaivanul stă cu urechile ciulite către maskva să audă ce bășină mai dă putler, n-au ei treabă cu reÎntregire națională, nici măcar cu reîntregirea Basarabiei în formatul în care a fost furată de ruși în 1944. La ei prosteală și prostie asta e tot ce contează.

      1. Păi, nu voi din România ați cedat nordul Bucovinei și Hotinul, Bugeacul în 1997? Și tu dai vina pe cei din Republica Moldova….unii știu să cedeze și să trădeze, iar alții să lupte împotriva rușilor!

      2. BUREBISTA, tu ori ești un idiot util Kremlinului cu mesajele tale ori un troll plătit ca să învrăjbească românii de pe ambele maluri ale Prutului. Să știi că nu vei reuși! Da, sunt cozi de topor/mizerii la Chișinău și București, dar până la urmă Basarabia va reveni la mama Românie. Iar tu cu mesajele tale de ură împotriva basarabenilor poți să te duci dracului, ești inutil în îndeplinirea idealului românesc!

        1. Uăi “doamnă”, mi-aș dori din suflet să văd că teritoriul românesc răpit de mai multe ori de hoardele moscălești din trupul Neamului Românesc revine acasă. Din nefericire anii de preacurvie pravoslavnic-moscăleasco-bolșevikă au lăsat urme adânci în mentalul colectiv din RM iar la ora actuală, după tot ceea ce face România pentru cetățenii RM, procentajul celor ce își doresc reÎntregirea cu Patria Mamă ajunge cu mare indulgență la un cca. 40%. La voi, la “cetățenii” RM, nu contează nici cât negru sub unghie noțiuni precum demnitate umană, mândrie națională, caracter și alte câteva noțiuni “abstracte” ce nu vă umplu mațul și nu vă toarnă dugheală pe gât. Faptul că “statul” RM, moștenire de la nănașii ribentrop-molotov, e un stat artificial ce are cerșetoria la nivel de politică de stat e o mare mândrie pentru voi (nu-i prost cel care cere îi prost ăla care dă – îți sună cunoscut?) și aveți impresia că sunteți și voi cineva. Da sunteți niște unii ce nu mai știți ce sunteți, de unde veniți și unde trebuie să ajungeți. Faptul că eu prezint lucrurile dureroase așa cum sunt nu mă face popular sau iubit (mai ales de “vajnicii” patrihoți maldaivani) dar nu ăsta e scopul meu. Scopul meu e să vă fac să înțelegeți, pe cât mai mulți cu putință, că fără a vă recunoaște apartenența de neam, fără caracter, demnitate și determinare nu o să realizați nimic altceva decât o topire într-o viitoare nouă lume rusă ce se prefigurează la orizont. Iar prin mirobolanta faună politică de la Chișinău nu văd decât foarte puțini oameni de caracter, fideli adevărului istoric și Națiunii Române. Din păcate aceștia nu au priză la marea masă de zombați din respublikă pentru care sî aibî pobedistanu’ lor e cea mai mare dorință și “realizare”. În rest tăt normal șî bravo… Sî votați ghini pi 20 octombii!

  2. “Chișinăul, la fel ca și partenerii săi internaționali, ar trebui să uite de formatul 5+2 de negociere a conflictului transnistrean.” “Trebuie să uite și să îngroape acest format. Occidentalii sunt în rol inferior în comparație cu Rusia și Ucraina, care sunt mediatori. Rusia și Ucraina sunt într-o poziție mult mai puternică decât Occidentul. situație inacceptabilă pentru o țară ca Republica Moldova, care dorește să se integreze în UE”, a explicat Vladimir Socor luini, 15 aprilie. „Statutul special este un proiect specific rusesc pentru a dezorganiza anumite state din fosta URSS. Rusia a avut un proiect de statut special pentru Karabah în cadrul Azerbaijan. Rusia a avut două proiecte de statute speciale pentru așa-numită republică populară Donețk și așa-numita republică populară Lugansk. Acestea au eșuat după cum știm. Transnistria este ultimul proiect de statut special care mai supraviețuiește, el nu are dreptul să supraviețuiască, deoarece scopul Rusiei în a promova acest statut special este de a dezorganiza din interior statul Republica Moldova, de a bloca sistemul politic al R. Moldova prin intermediul Transnistriei ”, a menționat analistul politic.
    Trebuia sa vina unul la Vladimir Socol sa va suna el ca “imparatul e gol”, ceea ce o lume intrega putea vedea cu proprii ochi, anume ca Rusia nu are ca cauta intr-un fomat 5+2, pt ca Rusia nu e mediator, ci Rusia este cauza care a provocat conflictul, Rusia este tocmai agresorul. Cum poti pun lupul paznic la oi, adica tocmai invadatorul rus sa fie parte ca negociator ! Ce sa negocieze ? Rusii adusi in Transnistria sunt adusi de Rusia, purtand denumirea de URSS, dar tot Rusia era ! Rusia i-a adus pe rusi in Transnistria si acum Rusia sa negocieze, ca si cand ar fi neimplicati ? Si de ce sa intre Ucraina in negocierile astea ? Ce treaba are Ucraina ? Si de ce sa nu intre Romania aici , caci e vorba de pamantul Romaniei (Moldovei, ca parte din Romania) ? Vina e a RM ca a acceptat asa ceva (pt ca RM inca se mai considera parte sa URSS, daca ma intrebi pe mine de ce a acceptat) si vina e si a Romaniei, ca nu a declarat public ca nu va recunoate nici o negociere rezultata vreodata fara participarea sa. Poaate ca RM este consusa de prosti. Dar Romania nu are nici o scuza. Cum Japonia nu recunoaste insulelel Kurile ca apartinad Rusiei, nici Romania nu trebuie sa recunoasca nimic din ce nu este parte in discutii. Chiar daca acum la conducerea statului roman sunt niste incompetenti, sigur in viior va veni cineva care nu va recunoate necocierile fara Romania !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *