Ultima oră

Americanii ”nu cred” într-un impact asupra Ucrainei al contractului pentru livrarea de gaze Rusia-China

‘Personal, nu cred că faptul că Rusia semnează un contract un contract pentru livrarea de gaze naturale în China, la care au lucrat timp de 10 ani, să aibă cel mai mic impact asupra a ce se va întâmpla în Ucraina’, a declarat șeful diplomației de la Washington.

Contractul semnat miercuri privind furnizarea de gaze ruse în China, pe o perioadă de 30 de ani cu începere din 2018, ‘nu este un răspuns instantaneu’ la criza din Ucraina, a adăugat el în fața reprezentanților presei.

Președintele rus, Vladimir Putin, a încheiat miercuri cu omologul său chinez, Xi Jinping, un uriaș contract de aprovizionare cu gaze naturale a Chinei, evaluat la 400 de miliarde de dolari, în contextul în care Europa își pune întrebări legate de livrările Moscovei pe fondul crizei ucrainene.

Cei doi șefi de stat au semnat la Shanghai acest contract între gigantul energetic chinez CNPC și rus Gazprom, finalizat după un deceniu de negocieri.

Volumul livrat Chinei va crește progresiv până la 38 miliarde metri cubi pe an, a precizat CNPC într-un comunicat.

Acordul reprezintă o reorientare spre est a Moscovei într-un moment în care rolul său geopolitic, în special după anexarea Crimeii, este criticat vehement în Occident.
 
(N. red. – Rusia livrează UE în jur de 170 miliarde metri cubi pe an. Contractul cu Beijingul asigură Moscovei un export de doar 38 milarde metri cubi.)

AFP

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *