ActualitateExterne

Americanii se pregătesc pentru o nouă serie de costuri mai mari ale locuinţelor

Americanii se pregătesc pentru o nouă serie de costuri mai mari ale locuinţelor, pe fondul aşteptărilor crescânde ale chiriaşilor că nu vor putea să cumpere vreodată o casă, a anunţat luni Rezerva Federală din New York, transmite Reuters, potrivit news.ro

Ca parte a celui mai recent sondaj privind aşteptările consumatorilor, banca centrală regională a constatat că respondenţii au observat la începutul anului creşteri mai mari pe termen scurt atât pentru chirie, cât şi pentru preţurile locuinţelor, deşi anticipează o oarecare temperare pe termen lung pentru preţurile caselor.

De asemenea, gospodăriile nu văd nicio atenuare a costurilor împrumuturilor pentru locuinţe şi, de fapt, se pregătesc pentru cele mai ridicate niveluri ale ratelor ipotecare, într-un sondaj care este realizat din 2014.

Fed din New York a spus că, în februarie, respondenţii au anticipat că preţurile locuinţelor vor creşte cu 5,1% pe an de acum înainte, faţă de ritmul de 2,6% anticipat cu un an în urmă.

Dar peste cinci ani, respondenţii văd că preţurile locuinţelor vor creşte cu 2,7%, de la 2,8% în sondajul de anul trecut.

În ceea ce priveşte închirierea, respondenţii consideră că, în decurs de un an, costurile vor creşte cu 9,7%, a doua cea mai mare valoare din istoria sondajului, de la 8,2% în sondajul realizat în februarie 2023.

Peste cinci ani, respondenţii estimează că creşterea chiriei ”va stagna în esenţă”, a declarat Fed New York, la 5,1%.

Raportul a constatat că respondenţii au încă o perspectivă ”foarte pozitivă” asupra locuinţelor ca investiţie. De asemenea, se aşteaptă ca ratele ipotecare, deja ridicate, să crească.

Respondenţii prevăd că rata medie a creditului ipotecar va fi peste un an de 8,7% şi va fi la 9,7% în trei ani, ambele citiri fiind la niveluri record.

Pe 2 mai, agenţia de credite pentru locuinţe Fannie Mae a declarat că dobânda ipotecară fixă medie, pe 30 de ani, era de 7,22%, cu mult peste nivelurile de sub 3% disponibile cu doar câţiva ani în urmă.

Chiriaşii, însă, îşi pierd speranţa de a avea vreodată o casă. Raportul a constatat un nivel scăzut record al respondenţilor care consideră că există şanse bune de a cumpăra o casă la un moment dat în viitor.

Raportul Fed New York sugerează că banca centrală a Statelor Unite s-ar putea confrunta cu noi provocări pentru ca inflaţia să scadă la ţinta de 2%, costul estimat al locuinţelor fiind în continuare în creştere puternică.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *