Social

Amnesty International a pornit o acţiune globală în apărarea unui deţinut din RM

Bărbatul este învinuit că ar fi omorât patru persoane, doar că, pentru a-i demonstra culpabilitatea, poliţiştii aveau nevoie ca acesta să-şi recunoască vinovăţia. Şi pentru că bănuitul a pledat nevinovat, poliţiştii ar fi recurs la acte de tortură.

Cazul lui Eugen Fiodoruc, care este închis în Spitalul Clini de Psihiatrie, va fi în curând cunoscut în întreaga lume şi aceasta deoarece Amnesty a lansat o acţiune globală în cazul respectiv.

Eugen Fiodoruc a fost reţinut în aprilie 2011 la Chişinău, fiind suspectat de comiterea a patru omoruri, din septembrie 2010. Acesta a fost deţinut la Comisariatul General de poliţie din capitală timp de două luni. Fiodoruc reclamă că în acea perioadă a trecut prin suspendare şi şocuri cu curent electric, metodele de tortură fiind aplicate pentru a-l impune să se autodenunţe. Expertiza medico-legală însă a conchis că Fiodoruc s-a automutilat, iar la solicitarea Amnesty, Procuratura Generală a răspuns că nu există dovezi că împotriva lui Fiodoruc ar fi fost aplicată tortura, informează Amnesty International Moldova.

În luna iunie a anului trecut, Fiodoruc a fost transferat într-o instituţie de psihiatrie pentru efectuarea unei expertize. Ulterior, Curtea de Apel a ordonat internarea lui Fiodoruc pe 60 de zile, cu statutul de învinuit. Însă copia încheierii judecătoreşti remisă Spitalului Clinic de Psihiatrie nu conţine termenul de detenţie, ceea ce înseamnă că Fiodoruc poate rămâne închis pe o perioadă de timp nedeterminată. Contestaţiile avocatului lui Fiodoruc la Curtea Supremă şi Curtea de Apel cu privire la eliberarea lui Fiodoruc din detenţia ilegală au rămas nesatisfăcute, ambele instanţe referindu-se la varianta încheierii fără termenul de detenţie – ba chiar niciuna dintre ele nu a fost deranjată de faptul că există două încheieri contradictorii privind detenţia lui Fiodoruc.

Eugen Fiodoruc suferă de schizofrenie, însă el nu trebuie să fie tratat în staţionar, fiindcă niciodată nu a manifestat comportament violent şi nu reprezintă pericol pentru societate. Acest fapt, menţionează cei de la Amnesty, este confirmat şi de directorul Spitalului de Psihiatrie în care Fiodoruc este deţinut până în prezent.

Acţiunea Urgentă Amnesty International pentru Eugen Fiodoruc conţine un apel către membrii organizaţiei din 150 de ţări ca aceştia să scrie la adresa procurorului general, ministrului de Interne, ministrului Sănătăţii să ceară investigarea legalităţii detenţiei lui Fiodoruc şi investigarea presupuselor acte de tortură şi relelor tratamente aplicate de poliţişti din Comisariatul General din Chişinău.

„Faptul că Amnesty International a lansat o acţiune globală pe cazul respectiv înseamnă că numai rezonanţa pe plan internaţional poate ajuta avocatului lui Fiodoruc să lupte cu abuzul sistemului judiciar din Republica Moldova”, a declarat Cristina Pereteatcu, director executiv Amnesty International Moldova. „Îngrijorările noastre despre faptul că Republica Moldova găzduieşte tortura de atâţia ani sunt infirmate de fiecare instituţie de stat responsabilă, însă realitatea, din nefericire, ne spune cu glas tare că lucrurile nu s-au schimbat”.

Ultima Acţiune Urgentă Amnesty International a fost lansată cu trei ani în urmă ca reacţie la evenimentele din aprilie 2009. În primăvara anului curent, Amnesty International a lansat raportul „O problemă nerezolvată: Combaterea torturii şi a relelor tratamente din Republica Moldova”, care relevă fapte despre impunitatea poliţiştilor pentru actele de tortură.

(I. P.)
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *