Externe

Amnesty International: Atacurile rusești din Siria sunt crime de război

Declarația a fost publicată in noul raport al organizației pentru drepturile omului Amnesty International, dedicat conflictului sirian.

„Loviturile aeriene ruse au provocat moartea a sute de civili și au cauzat distrugeri masive în zonele rezidențiale. Au fost distruse case, o moscheie, o piata aglomerata, facilități medicale. Aceste atacuri sunt semne ale încălcarii dreptului umanitar internațional”, – se arata in raportul organizatiei.

Potrivit Amnesty, în perioada septembrie-noiembrie, aviația rusa a ucis cel puțin 200 de civili și doar câteva zeci de luptători jihadisti. Experții subliniază că această concluzie a fost facuta pe baza datelor de la martori oculari și supraviețuitori, precum și pe baza probelor video si a fotografiilor care descriu consecințele atacurilor rusești.

„Atacurile aeriene ruse au loc direct asupra civililor și infrastructurii cu caracter civil în zonele în care nu există dovezi ale prezenței teroriștilor. Astfel de atacuri pot fi privite drept crime de război,” – a declarat Philip Luther, șeful Amnesty International în Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

Reuters a declarat că Rusia a respins în mod repetat toate aceste acuzații.

Rusia a început bombardamentele în Siria pe 30 septembrie. Țările occidentale au indicat că doar o mică parte a raidurilor aeriene risesti vizeaza pozițiile ISIS, iar avioanele Rusiei au bombardat in principal poziții ale diferitelor grupuri de opoziție care se opun regimului lui Bashar al Assad.

Și oficialii americani au remarcat faptul că aviația rusă acționează la o ”scara prea mare”, motiv pentru care Statele Unite ale Americii nu vor să coopereze cu partea rusă. Oficialii americani anonimi spus că, dacă Statele Unite vor intra într-o alianță cu Rusia în Siria, Washingtonul ar putea fi acuzat mai tarziu de complicitate la crime de razboi.

Participarea rusă în conflictul sirian a fost caracterizată drept „crimă de război” și înainte. La mijlocul lunii decembrie, tabloidul german Bild i-a imputat lui Vladimir Putin vina pentru moartea populației siriene. După cum notează ziarul, în ultimii ani, organizațiile umanitare au remarcat o deteriorare puternică a situației umanitare din Siria ca urmare a intensității crescute a bombardamentelor rusesti după incidentul cu avionul rusesc Su-24.

Rusia si-a deplasat forta loviturilor aeriene in zona de trecere a frontierei dintre Siria și Turcia, precum și asurpa drumurilor pe care sunt livrate alimente, apă și medicamente. În special, se remarca că, în ultimele cinci zile, forțele aeriene ruse au bombardat de trei ori punctul de control „Bab al-Salam”, unde erau concentrate mai multe camioane cu ajutor umanitar. Despre ”coacerea” unui nou dezastru umanitar vorbeste Rae McGrath, directorul regional al organizației de caritate Mercy Corps. Potrivit lui, de la începutul bombardamentelor rusesti în Siria, organizatia sa a a reusit sa distribuie in Siria doar o cincime din volumul planificat de alimente.

Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *