Cultură

Ana-Felicia Scutelnicu: „Pentru mine, cinematografia este un spațiu unic și magic”

Anul 2008 îi aduce succes cu filmul „Spielerin”, („Jucătoarea”), scurtmertraj produs de arte și DFFB și, tot în același an, este regizor de televiziune în cadrul proiectului 24h Berlin. În 2009, este membră a juriului de scurtmetraj în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Varșovia și realizează filmul „Curtea din spate”. Premiera aceluiași film are loc în 2010. Tot atunci, câștigă premiul de coproducție la Fundația „Robert Bosch”cu proiectul moldo-german „Panihida” și are loc premiera scrutmetrajului „Curtea din spate” în cadrul proiectului german „Next Generation” și al Filmului Internațional de la Cannes.

Oricum am spune, Ana-Felicia Scutelnicu, basarabeanca noastră, a devenit o vedetă a cinematografiei universale. În 2012, de exemplu, ea participă, în premieră mondială, cu filmul „Panihida” la Festivalul Internațional de Film de la Roma și câștigă premiul pentru scurt și mediu metraj în secțiunea XXI.

„Din copilarie, m-am prins de ideea că vreau să fac filme. Mă simțeam fantastic pe platoul de filmare, la tatăl meu Ion Scutelnicu, și cu toți colegii lui frumoși și ingenioși… Din păcate, mulți dintre cei din acele timpuri de la „Moldova Film” nu mai sunt printre noi și au avut destine destul de tragice… Multi ani mai târziu, drumul vieții m-a dus peste mări și țări și, în 2002, am ajuns cu traiul în Berlin. Acolo se află Academia de Film și Televiziune (DFFB), unde am trecut un examen foarte complicat ca să fiu acceptată, dar am reusit și, astfel, a început să se realizeze visul de a face filme cu adevărat. Părinții mei au jucat un rol fundamental în tot ce am făcut și fac, pentru că sunt excepționali și întotdeauna m-au susținut să urmăresc realizarea mea profesională în acest domeniu. Filmul pentru mine include toate formele de artă și are un limbaj nelimitat în realizarea unei fantezii sau idei. Pentru mine, cinematografia este un spațiu unic și magic, comparabil cu creația de la Dumnezeu și cu veșnicia”, a menționat invitata noastră.

Întrebată de TIMPUL, care sunt succesele sale din ultima perioadă, ea ne-a spus următoarele: „M-am bucurat mult că am putut sărbători premiera mondială a filmului PANIHIDA în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Roma și că acesta a fost premiat de către un juriu internațional de prestigiu. Mi-a placut mult să lucrez cu actori neprofesioniști și aș vrea să continui în aceslași stil. Mi-ar plăcea foarte mult să pot, într-o bună zi, realiza filme și cu ajutor din partea Moldovei, nu doar cu resurse din strainătate”, a sublliniat ea.
„Moldova este pamântul unde simt rădăcinile foarte profunde și aici liniștea și zbuciumul meu sufletesc… Pentru mine Moldova este de neconceput fără cinematografie și, respectiv, dacă ea are un viitor, atunci și procesul de a crea arta cinematografică pe acest pământ va face parte din acest viitor”, a mai spus Ana-Felicia Scutelnicu.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *