Politică

Ana Guțu ACUZĂ Rusia de DUPLICITATE în relația cu MOLDOVA

În discurs Ana Guțu a menționat că Rusia face un joc dublu.Pe de o parte, ea insistă asupra principiului integrităţii teritoriale şi al suveranităţii Republicii Moldova, iar pe de altă parte, Rusia refuză categoric abordarea subiectului vizând soluţia politică a conflictului îngheţat în zona Transnistriei. Vom menționa de asemenea numeroasele declaraţii ale oficialilor ruşi, privind refuzul de a retrage armata rusă de pe teritoriului separatist.

Ana Guțu a depus la secretariat discursul la subiectul escaladării situației din Zona de securitate, în care deputatul menționează adoptarea aşa zisei legi a frontierei de stat, adoptată de Sovietul Suprem al Transnistriei, care redefinește frontierele regiunii secesioniste, prin includerea localităţilor de pe malul drept al Nistrului în regiunea separatistă. Mai mult, susține deputatul, separatiştii au purces la organizarea exerciţiilor militare intense în oraşul Bender, pe teritoriul unei cetăți istorice medievale cu mare încărcătură simbolică pentru RM. Aceste provocări duc la blocarea activităţilor Comisiei Unificate de Control şi a echipelor multinaţionale de experţi militari. Nemaivorbind de faptul că arsenalurile militare ale regiunii secesioniste au fost modernizate, şi aceasta cu ajutorul unuia din parteneri ai formatului de negocieri 5+2 –Rusia.
Menționăm, că sesiunea APCE are perioada de desfășurare 24-28 iunie, la Strasbourg, Franța, iaragenda sesiunii cuprinde mai multe chestiuni ce țin de Situația în Orientul Mijlociu, Solicitarea de deschidere a procedurii de monitorizare a Ungariei, Evaluarea parteneriatului pentru democrație între APCE și Parlamentul Marocului, Corupția – amenințare a statului de drept, Egalitatea accesului la serviciile de sănătate, Dezbatere de urgență în problema manifestațiilor și amenințărilor pentru libertatea reuniunilor, libertatea mass-media și libertatea de exprimare, Dezbatere de actualitate în problema ingerinței statului în viața privată pe internet, Proiectul Protocolului 16 al Convenției pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale.

Miercuri deputata va lua cuvântul pe marginea raportului „Corupția – amenințare a statului de drept”.Ana Guțu este membru titular al delegației permanente a Parlamentului RM la APCE. Actualmente Ana Guțu este membru al Comisiei pentru afaceri politice și democrație, Comisiei pentru Regulament, imunități și afaceri instituționale, Comisiei pentru educație, cultură și mass-media APCE. În anii 2009-2011 Ana Guțu a fost președinta delegației Parlamentului RM la APCE.
 
politk.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *