CSI / Rusia

ANALIST: Când Moscova vorbeşte despre „prietenia popoarelor frăţeşti”, Kievului i se face greaţă

Atunci când la Kremlin se vorbeşte despre „prietenia popoarelor frăţeşti”, Kievului i se face automat greaţă. Aşa cum laconic observă un analist de la Moscova – războiul din Donbas, anexarea Crimeei şi procesele în instanţele internaţionale, cam la asta se rezumă relaţiile între cele două „popoare frăţeşti”.

Rusia cere acum Ucrainei să achite anticipat creditul de 3 miliarde dolari pe care l-a oferit regimului Ianukovici. Însă ciudat lucru, că mai toate deciziile majore ale Moscovei, şi această este viciată de clasică perfidie rusească.

Pe 4 martie de 2014, preşedintele Puţin justifică anexarea peninsulei ucrainene şi încălcarea Memorandumul de la Budapesta din 1994 susţinând că acest document nu se referă la nouă conjunctură.

Că dacă la Kiev a fost revoluţie, înseamnă că a apărut un „nou stat”, cu care Rusia nu a semnat nimic şi faţă de care nu are nicio obligaţie.

Iată citatul din Putin: „Dacă a fost o revoluţie, ce înseamnă asta? Îmi este greu să nu fiu de acord cu unii dintre experţii noştri, care cred că pe acest teritoriul a apărut un nou stat. Aşa cum a fost şi după prăbuşirea Imperiului Rus, după revoluţia din 1917. Iar cu acest stat, şi în legătură cu acest stat, nu am avut şi nu avem semnate niciun document oficial”, spunea cu faţă savantă Puţin.

Şi atunci cu creditul de 3 miliarde $ – aşa-zisă mită pentru Ianukovici – cum rămâne? Kremlinul insistă că „noul stat” cu capitală la Kiev, să returneze banii acordaţi „vechiului stat”. Deşi Rusia „nici acorduri n-a semnat, nici gură nu-i miroase”.

Apoi, după cum ştiţi, Putin a dat o lege prin care Rusia se autosustrage de la îndeplinirea obligatorie a deciziilor curţilor internaţionale (deşi chiar în Constituţia rusă este stipulat că acestea au prioritate în faţă instanţelor naţionale). Legea în cauza este efectul hotărârii tribunalului de arbitraj internaţional care o obligă la plata a 50 miliarde dolari foştilor acţionari Yukos. Moscova a declarat din start că nu va pune în aplicare această decizie.

Dar, pe de altă parte, Kremlinul cere cu voce tare îndeplinirea de către Ucraina a prevederilor acordului de împrumut semnat de Ianukovici. În sens contrar, Moscova ameninţă Kievul că îl va ţări prin tribunalele…internaţionale.

Da. Tribunale internaţionale. Aceleaşi a căror hotărâri nu sunt obligatorii pe teritoriul Rusiei. Încearcă să mai înţelegi ceva.

Desigur, chiotele despre „reunificarea istorică cu Crimeea” şi misiunea pacificatoare a Rusiei (în Ucraina şi Siria), nu acoperă gravele ilegalităţi pe care Rusia le-a comis în ultimii doi ani. Mai devreme sau mai târziu, Moscova va plăti pentru tot, inclusiv pentru flagrantă anexare, iar deciziile judecătorilor de la Haga, Stockholm etc., vor trebui executate.

Altfel, Rusia se va rostogoli la nivelul unei autarhii de tip Coreea de Nord.

sursa: paginaderusia.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *