CSI / Rusia

Analist militar: Evgheni Prigojin ar trebui să evite ferestrele de la etaj pentru o perioadă

Un analist militar american afirmă că șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, ar trebui să evite ferestrele aflate la etaje superioare după ce răsmerița militară declanșată de acesta sâmbătă a adus acuzații de trădare din partea Kremlinului, relatează Insider.

„În ceea ce-l privește pe Prigojin, el va trebui să reflecteze asupra faimosului citat al lui Ralph Waldo Emerson, ”când lovești un rege, trebuie să îl ucizi””, a declarat William F. Wechsler, director al Centrului „Rafik Hariri” pentru Orientul Mijlociu, un institut de analiză din cadrul cunoscutului think tank Atlantic Council de la Washington.

„Într-adevăr, în prezent el ar dori să evite orice ferestre aflate la etaje superioare, întrucât în ultimii ani adversarii lui Putin tind să fie deosebit de neîndemânatici în preajma acestora”, a adăugat el ironic într-o referință la opozanții sau oficialii ruși care au murit în condiții misterioase după ce au căzut pe fereastră.

Sâmbătă seara Evgheni Prigojin a pus capăt revoltei militare pe care a declanșat-o și pe care unii analiști au descris-o ca fiind cea mai mare provocare la adresa puterii președintelui Vladimir Putin de când acesta a devenit liderul Rusiei în 2000.

Imagini video apărute pe rețelele de socializare rusești arată că mercenarii săi au doborât inclusiv un avion de comandă al armatei ruse în timpul revoltei.

Duminică seara Prigojin a transmis într-un e-mail adresat CNN „salutări tuturor” prin serviciul de presă al firmei sale Concordia, după ce jurnaliștii americani i-au adresat mai multe întrebări, inclusiv despre locul în care s-ar afla acum.

Prigojin a fost văzut ultima dată plecând din Rostov-pe-Don sâmbătă seara târziu într-un SUV negru, după ce Kremlinul a declarat că Lukașenko a încheiat un acord prin care Prigojin a acceptat să plece în Belarus și să pună capăt rebeliunii sale.

Într-o intervenție televizată avută sâmbătă dimineața, dictatorul Putin l-a acuzat de trădare pe Evgheni Prigojin, după ce liderul mercenarilor preluase în cursul nopții anterioare controlul aspura comandamentului militar din Rostov pe Don, cerând schimbarea comandamentului militar de la Moscova.

Vladimir Putin a declarat că va apăra poporul rus și patria, răspunsul său va fi dur în fața unor ambiții ale unor „forțe endemice” pe care le acuză că au „băgat un cuțit în spate” Rusiei.

„Aceasta este trădare. E ca un cuțit în spate. Intrigile și toate celelalte au adus la un neliniște masivă iar tragedia acestuia război a făcut ca rușii să cadă victime ale acestuia”, a declarat Putin. „Aceasta răsmerița internă este o lovitură pentru poporul nostru”, a subliniat el.

„Cei care au trădat Rusia, mă adresez tututor celor implicați, să nu își asume participarea la niciun conflict armat”, le-a transmis el bărbaților din subordinea lui Prigojin care se îndreptau spre Moscova.

O reacție asemănătoare a avut și liderul cecen Ramzan Kadîrov, odată un aliat al lui Prigojin în disputa cu comandamentul militar de la Moscova. Despre Kadîrov se crede că a instrumentat asasinarea mai multor opozanți ai Kremlinului, inclusiv a lui Boris Nemțov.

Prigojin era poreclit în cercurile de putere de la Moscova drept „Bucătarul lui Putin” datorită firmei sale Concordia, care asigura cateringul pentru Kremlin. El a folosit serviciul de presă al acestei firme pentru a transmite numeroase mesaje publicului rus după ce mercenarii săi au devenit o componentă centrală a efortului de război al Moscovei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *