Unirea

Analist. R. Moldova poate depăși această perioadă complicată doar cu ajutorul României

Scenariul sumbru prevăzut încă la începutul crizei energetice trebuie depășit cu mai puține consecințe negative, iar ajutorul nostru numărul unu este România, susține analistul politic Ion Tăbârță. El constată, în cadrul emisiunii Ora de vârf, de la Radio Chișinău, că Republica Moldova trece în acest moment printr-un șoc energetic provocat de Rusia, care intenționat nu își respectă condițiile contractuale și nu livrează gaze naturale.

„Scenariul trebuie evitat, însă cu siguranță nu va fi evitat în totalitate. Totuși, acesta trebuie depășit prin cât mai puține consecințe negative posibile. Pentru că noi deja trecem printr-o perioadă turbulentă. Odată cu începerea războiului în Ucraina declanșat de către Federația Rusă, vedem cum trecem prin diferite provocări, fie că a fost criza refugiaților la început de război, criza social economică provocată de inflație, fie că acum trecem prin acest șoc energetic. Noi putem depăși această perioadă complicată doar ajutați de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Desigur că ajutorul numărul unu este România. Acel stat care întotdeauna a ajutat și va ajuta dezinteresat Rep. Moldova”, a declarat Ion Tăbârță.

 „Problema cea mai mare acum este în energia electrică. Dacă regiunea Transnistreană va sista aprovizionarea cu energia electrică a Rep. Moldova, atunci vor apărea probleme mari. Din păcate vedem că aceste scenarii sumbre se realizează. Nu este exclus că va trebui să cumpărăm energie electrică din altă parte, nu doar din România, ceea ce înseamnă un preț mult mai mare. Aceste procese sunt controlate fie de Putin, fie de anturajul apropiat al lui Vladimir Putin. Din cauza faptului că Federația Rusă a bombardat infrastructura energetică a Ucrainei, această țară nu ne mai poate livra nouă energie electrică. Ei însuși au deficit pentru că țara este într-o condiție de război”.

Totodată, comentatorul politic afirmă că pe de o parte, Guvernul are o abordare corectă când nu insistă  mult pe subiectul crizei energetice, ca să nu să se creeze panică, dar pe de altă parte, toți trebuie să conștientizăm gravitatea lucrurilor în care ne aflăm.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Bai Maldavani,
    Cand va doare curul va amintiti ca sunteti romani.
    In rest o tineti langa cu independenta.
    Pai daca aveti vana de maldavani ,rezolvati-va singuri problemele si nu mai apelati la Romania !
    V-ati invatat sa sugeti ladoua capre,

  2. “Dashi treaba au rumanii la noi in tara? Sa steie la dansi acasa si s’ ni lase in pace!” Parca e ca ieri in amintirea mea scena asta, pe care am trait-o personal in Moldova, cand am fost ultima oara acolo. Asta era in 2010, cand demult nu mai era cenzura rusa in informare. Aceste vorbe nu le-am auzit de la un rus, ci de la un moldo-roman. Sate intregi gandesc inca astfel si chiar maine l-ar alege iar pe Dodon, daca ar putea. Deci…

    1. Deci, răspunzând și @mazeta rusa, cred că e vremea să îi lăsăm să sugă de la buhaiul rus, poate așa le vine ceva minte la căpățână. Nu se poate cu o populație profund îndobitocită, cu niște „politicieni” educați în ritul preacurvieiei sovieto-moscălești, să vrei și să obții niște rezultate ce ar face mândră națiunea română. La „paporul maldavan” îi trebui oleacî di jinișor, oleacî di căldurî, oleacî di mâncari și o tonă de propagandă moscălească… Dacă le are pe astea, în rest nu-l interesează „nimica”, poate să înjure strașnic românii și România. Silă imensă față de acest „papor”!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *