Actualitate

Analişti americani: SUA ar trebui să subvenţioneze exportul de armament către România şi alte state NATO est-europene, pentru a se apară de Rusia​

În analiză titrată "O strategie preventivă pentru a apară frontieră NATO", strategii Jakub J. Grygiel şi A. Wess Mitchell critică actuală strategie a Alianţei Nord-Atlantice în Europa, care se bazează – spun ei – pe concentrarea capacităţilor militare în centrul teritoriului european al NATO, adică în state vest-europene.

Analiză CEPA avertizează că strategia NATO de tip "defense-în-depth" – apărarea în profunzime – era valabilă în timpul războiului rece, contra Uniunii Sovietice (care urmarea să anexeze ţări întregi), dar este ineficientă în faţă unor eventuale agresiuni ale Federaţiei Ruse, care acum foloseşte aşa-numiţi "omuleţi verzi" în Ucraina. Astfel, cu aceste trupe neoficiale şi neasumate – rebeli, separatişti, "voluntari" susţinuţi de Moscova – Rusia a anexat Crimeea şi anexează de facto şi teritoriile estice ale Ucrainei.

"Defense-în-depth funcţionează dacă inamicul vrea să cucerească întregul stat, dar nu şi dacă obiectivul inamicului este o ajustare teritorială limitată. Pentru statele vulnerabile din Europa Centrală şi de Est, cum ar fi Polonia, Estonia sau România, lecţia a fost limpede: dacă sunteţi atacaţi, nu va puteţi baza pe faptul că întăririle trimise de Occident vor ajunge la voi la timp pentru a anula orice fait accompli (fapt împlinit – n.r.) teritorial încercat de ruşi", atrage atenţia analiză CEPA.

Strategia de apărare în profuzime sacrifică tocmai statele aliate estice, mai arată analiză.

"Securitatea Vestului se bazează pe o încredere nejustificată în defense-în-depth, care – prin sacrificarea aliaţilor estici, pentru a trage de timp că să-şi consolideze acordul politic unitar şi să-şi regrupeze forţele militare – nu este potrivită pentru vremurile acestea", atrag atenţia strategii de la Washington.

Soluţia imediată pentru România şi celelalte state est-europene este să se apare singure eficient, că răspuns imediat la un eventual atac al Rusiei, până la acţiunea masivă a tuturor forţelor NATO.

"Soluţia pentru aceste ţări este, după cum a spus Napoleon, <<bazează-te numai pe armele tale>>", cred analiştii CEPA.

În această parte a Europei, doar Polonia este capabilă să se apere singură şi să reziste, cel puţin un timp rezonabil, în faţă unui atac orchestrat de Rusia, însă celorlalte ţări le lispeşte "o cultură a rezistenţei", cred analiştii americani.

Prin urmare, aceste ţări ar urmă să renunţe la rezistenţă şi să încerce "aranjamente de cooperare cu Rusia", avertizează CEPA.

Soluţia la această problema, cred analiştii, este că NATO să renunţe la apărarea în profunzime şi să opteze pentru aşa-numită "preclusive defense" – o apărare preventivă.
Acest concept ar presupune, printre altele, o măsură considerată tabu în acest moment, şi anume subvenţionarea exporturilor de armament ovensiv de înalta tehnologie către statele est-europene, inclusiv România.

"SUA ar trebui să faciliteze şi chiar să subvenţioneze exportul de armament ofensiv avansat pentru aceste ţări (…)", se arată în analiză think-tank-lui american.

Exemplificând, strategii CEPA consideră că americanii ar trebui să livreze în Europa de Est arme cu care ţările atacate să dea un răspuns surprinzător Rusiei, astfel încât costurile umane şi materiale ale stabilirii şi menţinerii unei anexări teritoriale de facto să fie foarte ridicate pentru ruşi. "Arme antitanc, rachete cu ghidaj precis, mine şi aşa mai departe – pot să facă forţele agresoare să sângereze, cauzându-le costuri neaşteptate", arată strategii CEPA.

În context, Grygiel şi Mitchell resping că nefondată teamă că înarmarea puternică a statelor NATO est-europene ar conduce la un "cult al ofensivei" care să destabilizeze regiunea.

"Este foarte puţin probabil că state că Polonia, România sau Ţările Baltice să încerce să atace ele primele Rusia – ar fi o sinucidere", argumentează cei doi analişti.

sursa: hotnews.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *