CSI / Rusia

Analiștii explică “rebeliunea” lui Prigojin împotriva Ministerului rus al Apărării

Este puțin probabil ca Prigojin să înlăture cu forța comandamentul din Rostov pe Don.

Evgheni Prigojin, șeful PMC Wagner, a lansat o revoltă armată în Rusia în încercarea de a schimba conducerea Ministerului rus al Apărării. În același timp, este puțin probabil ca Kremlinul să îl sprijine pe oligarh în acest conflict.

Liderul grupării de mercenari vede o astfel de revoltă ca pe un colac de salvare pentru el însuși, potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

“Este puțin probabil ca revolta lui Prigojin să aibă succes pentru el”, se arată în raport.

Cel mai probabil, el se așteaptă pe deplin ca wagneriștii să se opună conducerii Ministerului rus al Apărării și să înlăture cu forța comandamentul de la Rostov pe Don.

“Aparenta lansare a revoltei armate a lui Prigojin este punctul culminant al campaniei sale de a păstra controlul asupra forțelor sale armate. Este de presupus că el își vede acțiunile ca pe o încercare existențială de supraviețuire”, spun experții ISW.

Analiștii sunt de părere că, chiar dacă PMC Wagner ar putea amenința cu adevărat Ministerul rus al Apărării, este puțin probabil ca dictatorul Vladimir Putin să fie de acord cu o tentativă de succes de răsturnare a Ministerului Apărării.

Reamintim că șeful wagnerienilor a difuzat o înregistrare video care arată urmările unei lovituri cu rachete asupra taberei din spate a mercenarilor săi. Prigozhin a dat vina pe Ministerul rus al Apărării pentru această lovitură. ISW nu poate verifica în mod independent autenticitatea videoclipului. Experții sugerează că este posibil ca aceasta să fi fost creată în scopuri informative.

Prigojin a folosit apoi videoclipul pentru a-și justifica escaladarea retorică flagrantă împotriva Ministerului rus al Apărării și un apel la acțiune împotriva agenției. “Bucătarul lui Putin” i-a îndemnat pe ruși să nu opună rezistență, să rămână calmi și să rămână în casele lor. El a avertizat că mercenarii săi “se vor ocupa de cei care au distrus soldații ruși”. El a promis apoi că se va întoarce pe frontul din Ucraina.

Prigojin l-a acuzat pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, că a planificat personal operațiunea de eliminare a wagneriștilor. El a afirmat că 25.000 de luptători ai săi ar fi fost pregătiți să acționeze. Ulterior, el a publicat un material audio în care și-a clarificat remarcile preliminare, afirmând că nu există o “lovitură de stat în Federația Rusă”, ci un “marș al justiției”.

Forțele de securitate internă rusești au intensificat acțiunile ca răspuns la declarațiile lui Prigojin și la posibilele mișcări ale wagnerilor, în principal la Moscova și Rostov.

Măsurile de securitate au fost înăsprite la Moscova. Au fost ridicate unitățile speciale de poliție (OMON) și unitățile speciale de răspuns operațional (SOBR) ale Rosgvardia. Kremlinul pare să se opună acțiunilor șefului wagnerist. Surse rusești au publicat imagini care arată echipamente militare care se deplasează pe străzile Moscovei.

Șeful PMC Wagner, ar putea petrece între 12 și 20 de ani după gratii. Acest lucru a fost anunțat de FSB-ul rusesc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Prigojin n-a acționat nechibzuit. A așteptat inițieriea contraofensivei ucrainene, a făcut o înregistrare video ieri prin care a făcut multe dezvăluiri și a adus multe acuzații. Apoi a înscenat atacul asupra lor. A luat în calcul forța Rusiei și că toată armata este în Ucraina. Eu am dubii că totul se va termina rapid și că această revoltă n-a fost pusă la cale chiar de către cei care vor să-l dea jos pe Putin. Iar Prigojin este doar ceea ce este la noi Șor pentru mafie. L-au scos pe el în față și cei din spate vor ieși în public doar dacă Prigojin va avea success.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *