Externe

Analiștii ISW arată ce ar putea submina regimul lui Putin

Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) subliniază că în Rusia există îndoieli tot mai mari cu privire la capacitatea lui Putin de a atinge obiectivul promis de “denazificare” a Ucrainei și există acuzații la adresa serviciilor speciale rusești și a Ministerului Apărării care ar putea submina regimul lui Putin.

Atacul asupra podului din strâmtoarea Kerci, combinat cu recentele eșecuri militare rusești și mobilizarea parțială, a atras critici directe din partea președintelui rus Vladimir Putin și a Kremlinului din partea comunității naționaliste pro-război din Rusia.

Critica directă a lui Putin este aproape fără precedent. Comunitatea rusă este cea care continuă să își exprime în mod predominant sprijinul pentru obiectivele lui Putin în Ucraina și care, până acum, a dat vina pentru eșecuri pe comandamentul militar rus sau pe Ministerul rus al Apărării (MoD).

După cum notează ISW, criticile din tabăra pro-guvernamentală pot semnala îndoieli tot mai mari cu privire la capacitatea lui Putin de a atinge obiectivul promis de “denazificare” a Ucrainei și de a submina simpatia pentru Putin în rândul electoratului său de bază.

Alți naționaliști ruși, propagandiști și oficiali marionete acuză serviciile de securitate și Ministerul Apărării din Rusia pentru ceea ce ar putea submina regimul lui Putin pe termen lung.

Analiștii institutului remarcă faptul că percepția asupra traiectoriei războiului și a capacităților ucrainene se schimbă, de asemenea, iar rușii trăiesc o trezire dramatică. Surse rusești au recunoscut că contraofensiva ucraineană din sud reprezintă o amenințare semnificativă pentru forțele rusești din sudul Ucrainei.

Putin continuă să își remanieze comandanții militari de top, probabil pentru a îndepărta vina de la el însuși și pentru a reaprinde entuziasmul în mediul extremist pro-război.

Kremlinul a anunțat că generalul de armată Serghei Surovikin a preluat comanda întregii “operațiuni militare speciale”, așa cum își numește Putin invazia în Ucraina.

Comunitatea naționalistă pro-război din Rusia a întâmpinat numirea lui Surovikin cu un entuziasm irațional și se bazează pe faptul că “duritatea” cunoscută a lui Surovikin va fi suficientă pentru a schimba traiectoria războiului.

ISW scrie că “rigiditatea” atât de îndrăgită de comunitatea pro-război este o trăsătură de personalitate din epoca sovietică, rezultată din maltratarea cetățenilor sovietici și mai ales a personalului militar. Aceasta generează teamă în subordonați, ceea ce împiedică raportarea onestă a problemelor sau a eșecurilor și încurajează minciuna și transferul de vină către alții.

Institutul afirmă că “Putin nu poate face singurul lucru pe care electoratul său dur îl cere – să câștige războiul”.

O remaniere a înaltului comandament nu va rezolva problemele sistemice care au împiedicat operațiunile rusești, logistica, industriile de apărare și mobilizarea încă de la începutul invaziei.

“Țapi ispășitori” pot doar să abată criticile de la Putin pentru o vreme.

În plus, escaladarea, fie ea convențională sau nucleară, nu poate rezolva problemele lui Putin. Dacă forțele rusești își pot extinde atacurile asupra centrelor de populație ucrainene sau asupra infrastructurii critice sau dacă Putin este pregătit să folosească arme nucleare tactice împotriva Ucrainei, el poate spera în acest fel doar să oprească contraofensivele ucrainene pentru o vreme.

Astfel de atacuri vor împiedica trupele sale să cucerească Ucraina și să atingă obiectivele cerute de naționaliștii ruși extremiști pro-penali.

Principalele constatări ale ISW cu privire la luptele din 9 octombrie:

  • Forțele ucrainene au continuat să avanseze spre est de la râul Oskol spre regiunea Lugansk și au intrat în Stelmakhivka (la aproximativ 18 km vest de Svatovo)[. Forțele rusești au dat atacuri nereușite la Burdakov, la granița dintre regiunea Harkov și Rusia, precum și la Ternov, la nord-est de Liman.
  • Surse rusești au raportat că forțele rusești au încercat să atace în direcția Terny Podi (la aproximativ 30 km nord-vest de orașul Hherson). Surse ucrainene au declarat că forțele ruse au continuat să bombardeze cu artilerie, MLRS și aviație localitățile recent eliberate din nordul regiunii Herson.
  • Potrivit unor surse ucrainene, forțele armate ucrainene au respins peste 30 de atacuri în apropiere de Bahmut și Avdiivka. Trupele rusești au lansat un asalt eșuat la sud-vest de Donețk.
  • Trupele rusești au lovit cu rachete de croazieră zonele rezidențiale din Zaporojie.
  • Un blogger rus a acuzat Osetia de Nord și Vladikavkaz că nu au respectat ordinele de mobilizare din cauza neglijenței și a intereselor personale ale oficialilor regionali.
  • Surse ucrainene raportează că autoritățile de ocupație rusești își mută familiile din regiunea Herson în Crimeea și din Starobelsk în Lugansk.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *