InternaționalRăzboi

Analiză: Dacă Xi Jinping spune că pregătește China de război ”ar fi o prostie să nu-l crezi pe cuvânt”

Președintele Chinei ar pregăti țara de un posibil război, reiese dintr-o analiză a discursurilor ținute de Xi Jinping la reuniunea anuală a Parlamentului de la Beijing.

Publicația Foreign Affaires susține, într-o analiză a celor patru discursuri susținute de Xi Jinping la reuniunea anuală a Parlamentului Chinei, că președintele chinez le-a spus generalilor săi „să îndrăznească să lupte”.

Guvernul de la Beijing a anunțat o creștere cu 7,2% a bugetului de apărare al Chinei, buget dublat în ultimul deceniu, precum și planuri de a face țara mai puțin dependentă de importurile de cereale străine. La aceste măsuri se adaugă noi legi privind pregătirea militară, noi adăposturi antiaeriene în orașele de peste strâmtoarea din Taiwan și noi birouri pentru „Mobilizarea Apărării Naționale” în toată China.

„Este prea devreme să spunem cu certitudine ce înseamnă aceste evoluții. Conflictul nu este sigur sau iminent, dar s-a schimbat ceva la Beijing pe care factorii de decizie și liderii de afaceri din întreaga lume nu își pot permite să-l ignore. Dacă Xi spune că se pregătește de război, ar fi o prostie să nu-l crezi pe cuvânt”, notează jurnaliștii sursei citate.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *