CSI / RusiaRăzboiUcraina

Analiză DW despre așteptata contraofensivă ucraineană: De ce așteaptă Kievul vremea bună și înverzirea completă a copacilor. Mizele atacurilor

Ucraina pregăteşte o contraofensivă care ar putea fi decisivă, pentru a elibera teritoriile ocupate de ruşi, arată o analiză Deutsche Welle.

Ne aflăm pe o autostradă din Polonia, în apropierea graniţei cu Ucraina. Într-o dimineaţă de aprilie, zeci de camioane militare de culoare kaki trec pe lângă noi, venind din direcţie opusă. Remorcile lor sunt goale. „Le-am văzut cu o săptămână în urmă. Au transportat tancuri în Ucraina”, ne spune şoferul de taxi. „Erau tancuri foarte mari”, a adăugat el.

Ucraina va avea nevoie de fiecare tanc în parte în săptămânile şi lunile ce vin. Armata ucraineană tocmai îşi încheie pregătirile în vederea unei contraofensive, care a fost anunţată cu luni în urmă. Mulţi o aşteaptă cu înfrigurare, fiindcă ar produce o schimbare în războiul static şi de uzură de până acum. Şi i-ar putea alunga pe ruşi din teritoriile ucrainene ocupate. Ar putea fi lupta decisivă. O lovitură de eliberare.

Lupte la Bahmut pentru a câştiga timp

Cine călătoreşte la Kiev în aceste zile percepe literalmente liniştea dinaintea furtunii. Atacurile ruseşti cu rachetă, de felul celui executat vineri, 28 aprilie, au devenit rare în ultima vreme. Pe străzile îngrijite ale capitalei înfloresc pomii şi florile, cafenelele sunt pline şi războiul pare foarte departe. Dar peste tot ţi se aduce aminte de el: Kievul este plin de afişe care îndeamnă tinerii să se înroleze voluntari în armată şi oamenii, în general, să facă donaţii în beneficiul forţelor armate. În Maidan, Piaţa Independenţei, se depun aproape zilnic pe catafalc trupurile luptătorilor căzuţi, care s-au bucurat în timpul vieţii de o notorietate mai mică sau mai mare.

Mulţi au murit şi mor la Bahmut. În oraşul din regiunea Doneţk se poartă de câteva luni lupte intense. În prezent, localitatea este controlată în mare parte de ruşi. Dar armata ucraineană nu cedează. Conducerea statului şi a armatei explică asta prin nevoia de a proteja alte oraşe din apropiere. Însă Kievul nu vrea doar să ţină pe loc forţele ruse la Bahmut, ci să câştige şi timp pentru pregătirea contraofensivei. În acest scop, armata ucraineană şi-a menajat rezervele şi a luat în calcul pierderi foarte mari la Bahmut. Cifrele exacte nu sunt cunoscute.

Şi Andrii şi Maxim (numele lor au fost modificate de redacţie) au luptat la Bahmut. În prezent s-au întors la Kiev, într-o permisie îndelung aşteptată. „Sper foarte tare că a meritat”, a declarat Andrii, referitor la decizia de păstrare cu orice preţ a poziţiilor armatei ucrainene din Bahmut.

El nu pare să fie încredinţat că a meritat. Maxim a relatat despre superioritatea numerică a luptătorilor ruşi, despre slaba pregătire şi dotare a unităţii din care face parte. Ce aşteaptă cei doi pe urma contraofensivei? „În sfârşit, noi teritorii eliberate”, a răspuns Maxim.

De aceea stă Kievul în expectativă

În mass-media ucrainene contraofensiva este o temă omniprezentă, dar reprezentanţii armatei se învăluie în tăcere. La orice întrebare legată de asta, ei răspund: „Aveţi răbdare”. Şi asta din varii motive. De exemplu, fiindcă nu au sosit încă toate armele aşteptate din vest. De la începutul anului, partenerii din NATO au livrat Ucrainei mult armament greu. Şi pentru prima dată au livrat zeci de tancuri şi trasportoare blindate moderne de producţie germană şi britanică, avioane de luptă de fabricaţie sovietică şi sisteme de apărare antiaeriană „Patriot”, fabricate în SUA.

În vederea contraofensivei, armata şi garda naţională ucraineană au înfiinţat, potrivit estimărilor cotidianului online „Ukrainska Pravda”, cel puţin 16 brigăzi noi, cu un efectiv de până la 50.000 de soldaţi. Aceste unităţi nou înfiinţate au nevoie de timp pentru instrucţie şi pentru a se familiariza cu noile arme din vest. O problemă suplimentară este coordonarea numeroaselor unităţi de luptă care vor lua parte la contraofensiva de proporţii. Până acum, Ucraina nu dispune de prea multă experienţă în domeniu. Şi de aceea, diverse scenarii sunt simulate pe calculator, potrivit unor surse de specialitate de la Kiev.

Condiţiile meteo nu sunt încă favorabile. Ploile abundente au făcut multe drumuri impracticabile, mai ales pentru armamentul greu, care riscă să se împotmolească în noroi. În afară de asta, militarii ucraineni trebuie să mai aştepte să înverzească natura pentru a se putea camufla mai bine. Până ce pământul se va usca şi vor creşte frunzele în pomi vor mai trece câteva zile.

Atacul se va da în direcţia Crimeea

Unde, când şi cum va ataca Ucraina – acesta este deocamdată cel mai bine păzit secret. Probabil că vor fi cel puţin două direcţii de atac. Aşa a acţionat armata ucraineană şi în toamna anului trecut la Harkov şi Herson – şi a avut succes.

Comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a dat vag de înţeles într-un articol publicat în septembrie 2022 cum ar putea arăta o astfel de contraofensivă. El a menţionat „unele contralovituri consecvente, în cazul ideal concomitente”.

În viziunea sa, un obiectiv strategic important este Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014. La Kiev, toţi sunt în prezent convinşi că aceasta va fi principala direcţie de atac a Ucrainei. Dar sunt de aşteptat şi surprize şi acţiuni diversioniste. Și nu sunt puţini cei care cred că Ucraina nu va fi capabilă acum să cucerească peninsula, fiindcă nu dispune de forţe suficiente și de tehnica de luptă necesară în acest scop.

O posibilă direcţie principală de atac este considerată de multă vreme regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei. De acolo, forţele ucrainene ar putea înainta spre Crimeea, pentru a secţiona coridorul terestru de aprovizionare a trupelor ruse. Dacă planul va reuşi, va fi vorba de o mare victorie pentru Kiev, susţin specialiştii. Dar nu va fi uşor, fiindcă Rusia a edificat mai multe linii de apărare în regiune. În plus, Rusia ar putea de această dată reacţiona prin contralovituri, ceea ce ar supune contraofensiva ucraineană unor riscuri suplimentare.

Contraofensiva nu va pune capăt războiului

Cu toate acestea, la Kiev domneşte un optimism prudent. Un expert militar a declarat: „Această ofensivă nici nu poate eşua, fiindcă noi teritorii vor fi eliberate. Rămâne doar întrebarea: cât teritoriu şi cu ce preţ?” Soldatul Andrii vede acest preţ de fiecare dată când se uită pe lista de contacte a telefonului său mobil. „Mulţi camarazi au căzut. Şi îmi este imposibil să le şterg numerele”, a mărturisit el.

De asemenea, se pune întrebarea ce se va întâmpla după contraofensivă. Unii se tem că, în cazul în care rezultatele ei vor fi sub aşteptări, vestul ar putea îndemna Ucraina să caute o soluţie negociată, în baza unor concesii dureroase.

Conducerea armatei ucrainene s-a pronunţat clar împotriva acestei eventualităţi.

„Aceasta nu se va întâmpla”, a declarat şi Andrii. El şi mulţi alţi kieveni se aşteaptă la un război de durată, care nu se va încheia probabil nici după contraofensivă. De aceea, speră că vor exista şi alte convoaie cu tehnică grea de luptă din vest.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *