CSI / RusiaExterne

Analiză: În Rusia, vizita lui Zelenski la Washington provoacă furie și indignare

În Rusia, surprinzătoarea vizită la Washington a președintelui Volodimir Zelenski a provocat o ripostă dură și deseori furioasă, atât Kremlinul, cât și propagandiștii unor emisiuni de la televiziunea de stat considerând-o drept o batjocoritoare cascadorie de relații publice care demonstrează dependența Ucrainei de SUA.

Joi, adresându-se reporterilor, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus că vizita lui liderului de la Kiev, demonstrează atașamentul Statelor Unite față de politica de a lupta împotriva Rusiei ”până la ultimul ucrainean”.

Anatoli Antonov, ambasadorul rus de la Washington, a spus că vizita – dar și promisiunea Administrației Biden de a trimite în Ucraina mai multă aparatură militară, inclusiv un mult așteptat sistem antiaerian de tip Patriot – ar fi confirmat că Washingtonul a pornit un ”război prin interpuși” împotriva Rusiei, apelând la ”resurse (financiare) imense, la arme și la capacitățile de informații”.

Întrucât armata rusă a suferit grele înfrângeri pe parcursul războiului – deseori din cauza corupției în creștere și din cauza ineficienței – oficialii țării și marea lor mașinărie de propagandă au început să sublinieze că Moscova nu luptă doar împotriva Kievului, ci duce chiar o luptă pentru existență împotriva unei coaliții de state occidentale hotărâte să distrugă Rusia.

Pentru unii comentatori pro-Kremlin, întreaga poveste, care a acoperit ziua de miercuri demonstrând sprijinul continuu al Washingtonului față de Ucraina, a fost mult prea dureroasă pentru a putea fi urmărită.

Miercuri, în timp ce vizita lui Volodimir Zelenski se mai afla încă în plină desfășurare, propagandistul Kremlinului Vladimir Soloviov, gazda principalei emisiuni politice de pe Rossia 1 – o televiziune de stat din Rusia – nu și-a putut ascunde furia, Referindu-se la conferința de presă comună a lui Zelenski cu Biden, Soloviov a spus că evenimentul îi ”provoacă ura”. ”Un demon neînsemnat a venit să-l vadă pe bătrânul Satan”, a declarat Soloviov.

Alți comentatori din studiou au luat peste picior ținuta lui Volodimir Zelenski – un maiou pe gât și pantaloni de training în verdele armatei, culoarea sa caracteristică – și engleza poticnită a acestuia, ei afirmând că felul în care el a plecat la Washington a dovedit roulul său ca ”măscărici al Americii”.

”Un tip în maiou verde, căruia i se spune președinte al unui stat suveran independent, a zburat cu un avion american spre o bază aeriană americană”, a declarat Rodion Miroșnik, un analist pro-Kremlin.

Alți participanți s-au gândit să se concentreze asupra întâlniriii de miercuri a lui Putin cu principali comandanți ai armatei, când el a recunoscut lipsurile armatei, dar a promis să le asigure forțelor sale întreg necesarul de care ar avea nnevoie ca să cucerească Ucraina.

“Am asistat la o relansare”, a spus Vladislav Șirîghin, un jurnalist dur. “Ne-am văzut puterea”. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *