Analiză. O „pauză strategică forțată” în războiul din Ucraina. Cine va beneficia de ea?
Situația de pe frontul din Ucraina rămâne tensionată, deși de câteva săptămâni nu s-au înregistrat prea multe schimbări. Armata rusă încearcă să preia inițiativa, iar armata ucraineană încearcă să o păstreze. Ambele încearcă să își consolideze forțele, mobilizarea nereușind să ofere Rusiei un avantaj, iar vremea este posibil să împiedice ambele părți. Ce indică această pauză?
În ultimele săptămâni, în război au apărut doi noi factori care influențează puternic natura luptelor. Acestea sunt vremea rea din toamnă și sosirea pe front a noilor soldați mobilizați în unitățile rusești.
Nu au mai avut loc progrese în apărarea rusă, cum ar fi cele din septembrie lângă Balakleia, din octombrie lângă Liman și din regiunea Herson.
Tactica ucraineană de sondare a apărării rusești și de pătrundere ulterioară în punctele slabe se pare că acum nu mai are ca rezultat un succes decisiv. Cu toate acestea, forțele armate ucrainene continuă să încerce să avanseze în apropiere de Svatove, în nordul regiunii Lugansk, și s-ar putea să se pregătească să avanseze în apropiere de Herson.
“Natura luptelor este acum afectată atât de vreme, cât și de echilibrul de putere”, a declarat expertul militar israelian David Gendelman pentru BBC. – Noroiul și noroiul îngreunează deplasarea pe teren, norii și ploaia limitează utilizarea avioanelor și a UAV-urilor, îngreunează atacul.
“În ceea ce privește echilibrul de forțe, rușii refac rândurile cu oameni mobilizați și, deși calitatea lor lasă de dorit, în anumite zone, numărul lor oferă o oportunitate de a crește densitatea operațională – și, astfel, de a împiedica ofensiva ucraineană”, consideră expertul.
Este probabil ca niciuna dintre părți să nu fie acum în poziția de a crea superioritatea numerică în orice parte a frontului, necesară pentru o pătrundere.
“O probabilă pauză strategică”
Deși ambele părți încearcă să atace pe mai multe fronturi deodată, iar situația de pe front rămâne tensionată, se apreciază că ambele părți se pregătesc pentru operațiuni viitoare, mai degrabă decât să desfășoare acum o ofensivă la scară largă.
“În ceea ce privește echilibrul de forțe, ambele părți încearcă să își consolideze forțele“, consideră Handelman. – Potrivit rapoartelor, o mică parte din mobilizații ruși – până la 50.000 – se află încă pe front. Și cam același număr se află în eșaloanele secunde, majoritatea dintre ei nu au ajuns încă pe front. La rândul său, forțele armate ucrainene creează noi formațiuni, care, odată încadrate și antrenate, pot fi aruncate în luptă, precum și manevrarea rezervelor.
Aproximativ 80.000 de mobilizați se află în prezent în zona de război, dintre care aproximativ 50.000 participă, a declarat cu o zi înainte președintele rus Vladimir Putin.
“Este logic să presupunem că o pauză strategică forțată spre sfârșitul acestei perioade a anului ar fi foarte benefică pentru ambele părți”, scrie Mihail Zabrodțki, prim-vicepreședinte al Comisiei pentru securitate națională, apărare și informații din Rada ucraineană. – Bineînțeles, în măsura în care se poate vorbi de beneficiul războiului în general. Folosirea a două sau trei luni de iarnă pentru refacerea, formarea și pregătirea trupelor pentru operațiuni ulterioare este, de asemenea, destul de logică.
“Nu există altă opțiune decât să folosim mobilizați”
Pentru armata rusă, această “pauză strategică forțată” este importantă, deoarece un număr mai mare de trupe pe linia frontului în detrimentul trupelor mobilizate nu înseamnă că calitatea acestora s-a îmbunătățit.
Potrivit lui Murahovski, peste 200.000 de mobilizați sunt în curs de pregătire accelerată. În același timp, judecând după rapoartele mass-media și canalele de telegrame din ultimele zile, cei mobilizați sunt adesea trimiși pe front cu puțină sau deloc pregătire și sprijin.
Cei mobilizați pe front pot fi capabili să umple zonele slăbite și, cu ajutorul lor, se poate crea o linie de apărare mai mult sau mai puțin neîntreruptă. Dar o ofensivă necesită o pregătire mult mai complexă, îndelungată, coeziune la nivel înalt.
Pe lângă lipsa experienței de luptă și reducerea consecventă a eficacității în luptă, unitățile compuse din oameni mobilizați au un alt dezavantaj – acești oameni au fost recrutați și trimiși la război cu forța – și, prin urmare, moralul și motivația lor nu sunt la fel de ridicate ca cele ale personalului militar regulat sau voluntar.
Moralul este afectat nu numai de pierderile de pe front, ci chiar și de aprovizionarea materială, inclusiv de plata salariilor. Anterior, au fost raportate cazuri în care persoanele mobilizate și-au exprimat nemulțumirea că nu au văzut plățile forfetare promise. Aceștia s-au plâns, de asemenea, de condițiile proaste de detenție și de problemele legate de uniforme. Pe internet au apărut mesaje video ale soțiilor și mamelor bărbaților mobilizați, care s-au plâns, de asemenea, de condițiile proaste de serviciu ale rudelor lor, făcând apel la autoritățile regionale.
“Pierderile în rândul rușilor mobilizați sunt, fără îndoială, folosite de propaganda ucraineană pentru a influența situația internă din Rusia, dar nu este sigur că va avea un impact radical”, consideră Handelman. – Iar Rusia nu are de ales decât să folosească oricum mobilizați. Toate consecințele politice negative erau cunoscute dinainte și de aceea mobilizarea a fost amânată cât de mult au putut, până când pătrunderea Armatei Ucrainei în direcția Harkov i-a obligat să o facă.
Ce se va întâmpla cu Hersonul
Situația în partea de sud a frontului, în apropiere de Herson, rămâne incertă.
Pentru Ucraina, eliberarea acestui oraș este un obiectiv politic important al războiului și nimeni din conducerea țării și din comandamentul Armatei Ucrainei nu a renunțat la intenția de a elibera acest oraș. Dar să te angajezi în lupte urbane într-un centru de populație atât de mare este periculos, pentru că teatrul urban este unul dintre cele mai dificile în război.
Rusia a evacuat în grabă administrația de ocupație și o parte a populației din oraș. Se pare că orașul este pregătit pentru apărare.
Pe de o parte, pentru Rusia, gruparea militară de pe malul drept al Niprului, în jurul Hersonului, este o adevărată povară. Este dificil de aprovizionat, iar dacă forțele armate ucrainene vor lua cu asalt orașul în mod activ, acest lucru ar putea duce la pierderi grele, deoarece ar fi dificil de retras trupele în caz de pericol.
Părăsirea orașului și retragerea trupelor ar elibera forțe care ar putea fi folosite în alte direcții, iar apărarea de-a lungul Niprului, care este în sine o barieră naturală, ar fi o sarcină mult mai ușoară decât apărarea unui cap de pod.
Pe de altă parte, pierderea Hersonului ar fi o mare problemă din punct de vedere politic, deoarece a fost deja declarat rus la cel mai înalt nivel. În plus, Rusia ar putea spera în viitor să lanseze o ofensivă în direcția Nikolaev, și este mai ușor să facă acest lucru dintr-un cap de pod decât forțând un râu larg. Prin urmare, intențiile comandamentului rus în ceea ce privește Hersonul nu sunt încă foarte clare.
Lupta pentru inițiativă
Lupte mai active au avut loc în ultimele zile în zona Svatove, unde forțele armate ucrainene încearcă să încercuiască orașul din două părți. Această ofensivă din nordul regiunii Lugansk este urmarea luptelor active din octombrie.
În acel moment, Armatei Ucrainei a eliberat o mare parte din regiunea Harkov, luând Izium, Balakleia, Liman și multe alte așezări. Ofensiva a fost posibilă deoarece pozițiile defensive ale armatei ruse erau slabe, ceea ce a dus la o lipsă de forță de muncă. Acum, tocmai în această zonă sunt trimise mobilizări active în încercarea de a opri rapid ofensiva ucraineană, au relatat bloggerii militari.
Rapoartele privind moartea oamenilor mobilizați pe front se referă în special la direcția Svatov, unde soldații slab pregătiți și prost echipați par să încerce să-i oprească pe ucraineni.
Și, deși în ultimele zile nu au avut loc descoperiri de tip Liman sau Balakleya în apropiere de Svatove, rapoartele sugerează că Armata Ucrainei ar putea fi deja în satul Popovka, la 7 km de periferia orașului Svatove.
Armata rusă, la rândul său, încearcă nu numai să oprească înaintarea forțelor armate ucrainene în apropiere de Svatove, ci și să își dezvolte ofensiva în alte două părți ale frontului, aflate deja în regiunea Donețk – în apropiere de Avdeevka și Ugledar.
Pușcașii marini din Brigada 155 a Flotei Pacificului au suferit pierderi în apropiere de Ugledar, la periferia satului Pavlovka, duminică. Aceștia i-au scris o scrisoare guvernatorului teritoriului Primorye, Oleg Kozhemyako, din care au fost publicate fragmente de către bloggerii militari ruși. Există o dezbatere cu privire la amploarea pierderilor – comandamentul oficial rus nu le recunoaște, nici Kozhemyako.
O plângere a pușcașilor marini din Brigada 155, publicată de bloggeri militari pro-Kremlin, afirmă că aceștia ar fi pierdut aproximativ 300 de oameni uciși, răniți și dispăruți în patru zile în timpul unui “atac de neînțeles” asupra satului Pavlovka, în apropiere de Ugledar, în regiunea Donețk. Pavlovka schimbase deja mâinile de mai multe ori și rămăsese în mare parte sub controlul AFU la începutul săptămânii.
Ambele ofensive – cea rusă în regiunea Donețk și cea ucraineană în nordul regiunii Luhansk – sunt mai degrabă o încercare de a intercepta și de a menține inițiativa, forțând inamicul să reacționeze la escaladările dintr-o zonă favorabilă a frontului.
Cu toate acestea, vremea noroioasă, vremea rea care limitează operațiunile cu drone și rezervele întinse, oricare ar fi ele, îngreunează ofensiva ambelor părți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
De la un” Analist politic” care publica intr-un cotidian din “Republica Moldova ” ma așteptăm la o analiză de genul Cum poate folosi Republica Moldova evenimentele actuale pentru a mai recupera ceva din pierderile pe care după Ștefan cel Mare le-a avut ? De ce fuhrerul i-a “dăruit ” mareșalului Antonescu teritoriul până la Bug cu capitala la Odesa, satul Moldoveanca pe vremuri