Internațional

Analiză: Sistemele americane Patriot ar putea proteja rețeaua electrică a Ucrainei, dar livrările de arme către Kiev este o escaladare în viziunea Kremlinului

Atacurile Rusiei asupra rețelei electrice din Ucraina vizează întreaga populație, aruncând oamenii în întuneric și frig, și împingând SUA mai aproape de a trimite sistemul de apărare antirachetă Patriot, mult dorit de guvernul de la Kiev, relatează CNN.

Dar veștile potrivit cărora SUA finalizează planurile de a trimite sistemul în Ucraina au declanșat miercuri un avertisment enigmatic din partea ambasadei ruse a SUA cu privire la „consecințe imprevizibile”.

Trimiterea rachetelor Patriot ar fi văzută ca o escaladare din partea SUA, a adăugat joi, 14 decembrie, purtătoarea de cuvânt a lui Lavrov, Maria Zaharova.

„Anterior, mulți experți, inclusiv cei de peste hotare, au pus la îndoială raționalitatea unui astfel de pas care ar duce la o escaladare a conflictului și ar crește riscul de a antrena direct armata americană în luptă”, a declarat Zaharova în cadrul unui briefing la Moscova.

Sistemul Patriot este scump și complicat și necesită o pregătire intensivă pentru multiplele persoane care trebuie să îl opereze, dar ar putea ajuta țara să se protejeze împotriva atacurilor rusești care au lăsat milioane de oameni fără energie electrică.

Fiind întrebat joi despre avertismentele rusești potrivit cărora sistemul Patriot ar fi „provocator”, secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a declarat că aceste comentarii nu vor influența ajutorul american acordat Ucrainei.

„Mi se pare ironic și foarte revelator faptul că oficialii unei țări care și-a atacat brutal vecinul într-o invazie ilegală și neprovocată… că ar alege să folosească cuvinte precum «provocator» pentru a descrie sisteme defensive care sunt menite să salveze vieți și să protejeze civilii”, a declarat Ryder reporterilor.

„În ciuda propagandei Rusiei de a se prezenta ca victime, este important să ne amintim că Rusia este agresorul în acest caz”, a declarat el.

Cu toate acestea, el a mai adăugat: „SUA nu se află în război cu Rusia și nu căutăm conflictul. Ne concentrăm pe furnizarea către Ucraina a asistenței de securitate de care are nevoie pentru a se apăra”.

Ryder a mai declarat că SUA își va intensifica pregătirea forțelor armate ucrainene cu exerciții în Europa.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

      1. Imi pare rau – nu esti Vlad Dracu din familia Draculestilor. Esti un tantalau care iti iei nume cu care nu ai nici o legatura – nici macar de sange.

  1. Draga redactor, corecteaza titlul : … dar livrare de arme .. SUNT o escaladarw ..”
    Cu „este” e un dezacord grav al verbului „a fi” cu subiectul „livrarile”. Si zgarie urechwa .. vorbitorului nativ de limba eomana.

  2. Orice loc din care se lansează o racheta este o țintă legitima pentru cei atacați. Astfel ca de oriunde se lansează rachete ajunse pe alte teritorii, din nave cu porturi din Marea Neagra, Marea Caspică, din bombardiere decolate din aerodromuri din fundul Rusiei, toate devin ținte legitime, pedepsite legitim în apărare, pentru Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *