Artă

Anatol Danilişin la Alianţa Franceză din Chişinău

Deschiderea expoziţiei i-a revenit, cu un cuvânt de felicitare, scriitorului Emilian Galaicu-Păun. El a vorbit despre Danilişin ca despre un pictor ale cărui lucrări sunt asemeni codurilor cu ajutorul cărora poţi descifra universul. „Anatol Danilişin este un maestru al artei abstracte, dar această artă abstractă are atâta umanitate în ea, încât este ca un magnet pentru cei care vin să-şi spele ochii în picturile lui. Lucrările lui Danilişin sunt ca nişte ferestre deschise prin care priveşti ca să înţelegi lumea”.

Criticul de artă Tudor Braga a spus că Danilişin este o mândrie a culturii moldoveneşti. „Anatol Danilişin este un Caravaggio al moldovenilor, este genul omului de artă care stăpâneşte în picturile sale totul – de la fineţe şi subtil până la gravitate şi abstract”.
Poetul Leo Butnaru, felicitându-l, a ţinut să menţioneze, că, mai întâi de toate, Danilişin îi este un foarte bun prieten: „Aşa cum scriitorilor le este dat cuvântul, pictorilor le este dată culoarea. Expoziţia lui Anatol este perfectă, pentru că el a reuşit o alianţă dintre aceste două forme de limbaj ale oamenilor de artă”.

Expoziţia personală a pictorului Anatol Danilişin va dura până pe 31 ianuarie.
Anatol Danilişin a debutat în artele plastice în 1988, participând permanent la expoziţii naţionale şi internaţionale, în cadrul unor manifestări de grup sau individuale. De la începutul anilor ’90 ai secolului trecut, Anatol Danilişin este prezent la toate acţiunile organizate de artişti din România şi R. Moldova, inclusiv la cea mai prestigioasă dintre ele – „Saloanele Moldovei”.

Lucrări semnate de Anatol Danilişin au figurat în peste 30 de expoziţii în SUA, Franţa, Austria, Germania, Italia, Lituania, Belgia, Finlanda. De-a lungul anilor a fost prezent la diverse simpozioane şi tabere de creaţie. În 2006 şi 2008 a fost invitat în capitala Franţei la Cite Internationale des Arts, unde a avut ocazia să cunoască artişti din toată lumea. Creaţia lui Danilişin a fost apreciată cu variate premii şi distincţii: Premiul pentru pictură oferit de Galeria Avant Post din Bucureşti, Premiul pentru caricatură la Festivalul de umor „Constantin Tănase” din Vaslui, Premiul revistei „Basarabia” din Chişinău. Tablourile artistului au intrat în patrimoniul unor muzee şi galerii, precum şi în colecţii private din Canada, Austria, Elveţia, Cehia, Spania, Portugalia, Ungaria, Coreea de Sud.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *