Opinii și Editoriale

Anatol Moraru: Despre listele cu ”suflete moarte”

La absolut toate alegerile (locale, parlamentare, prezidențiale) de după 2000 ne veneau invitații prin care eram chemați să ne prezentăm la circumspripția cutare pentru a ne exercita votul. Dar de fiecare dată ne veneau invitații și pentru două personaje, soț și soție, de la care cumpărasem în 1998 apartamentul în care trăim și care, după câte știam, se stabiliseră cu traiul la Iași. Ori de câte ori sesizam membrii comisiei de circumsrpiție, aceștia îmi recomandau să mă prezint la secția de pașapoarte cu actele care dovedesc faptul că apartamentul ne aparține și să radiem celelalte personaje. Consideram că e treaba Comisiei Electorale Centrale și a celei municipale să facă ordine în liste, deși înțelegeam că și comuniștilor, și socialiștilor, și plahotniuciștilor, și șoriștilor, și altor aventurieri politici, le convin de minune ca în liste să figureze  și ”suflete moarte”, pentru a frauda alegerile…

Zilele trecute mi-a venit factura pentru evacuarea gunoiului menajer. Suma pentru achitare era mărită cu 28 de lei și, tot în factură, mai figurau încă două persoane. Am găsit un moment potrivit și am intrat pe la serviciul de salubritate din Bălți. Funcționara, o tipă cenușie, mi-a citit cu o voce plictisită lista persoanelor care figurează în apartamentul meu, printre care se numărau și foștii proprietari. A răspuns la indignările mele cu același îndemn: să merg cu actele respective la secția orășenească de pașapoarte și să dovedesc că aceștia nu locuiesc defel cu mine.

Înțeleg prea bine că cei de la salubritatea bălțeană și de pe aiurea își doresc să câștige cât mai mult, dar într-o epocă în care tehnologiile informaționale aflate și în dotarea instituțiilor oficiale a R. Moldova permit să fie indentificate cu multă precizie persoanele care locuiesc în prezent în republică, de ce se produc asemenea gafe? Chiar nu vreau să cred că și guvernarea PAS are nevoie în alegerile locale din 5 noiembrie de suflete moarte în listele electorale. Or, mă tem că și de această dată personajele de care vorbeam vor fi invitate la circumsripția electorală din cartier.

Sursa: Nordnews.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Ooooo, nu realizati cate fraude se fac in Romania cu “suflete moarte”, asa cum le ziceti aici. Toate partidele stiu si cu toate astea toti tac malc. Cum va explicati asta ? Mai ales opozitia ar trebui sa faca mare valva pe tema asta, dar AUR si USR dorm in bocanci. Din cauza aceasta vor dormi mult si bine si dupa asa-zisele alegeri. Si se cred destepti astia din opozitie ! Sosoaca, trezeste-te ! Si restul opozitiei. Recensamantul nu a fost facut pe bune, cateva milioane de oameni nemaigasindu-se in tara iar o mare masa de manevra electorala a fost plasata la adrese false, existand 10-20-50 de persoane la aceeasi adresa ? Cu cine vor vota oare cei plasati “electoral” la adrese false, cu opozitia oare ? Dar de ce nu se fac alegerile obligatoriu in 2 tururi ? Dar de ce nu este votul obligatoriu, astfel incat o minoritate sa nu mai poata decide soarta tarii ? Nu ma astept la nimic de la putere, dar opozitia de ce nu face NIMIC ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *