Opinii și Editoriale

Anatol Moraru: Încă o dată despre neutralitatea R. Moldova și parșivenia „Ș.O.R.”

O parte destul de însemnată dintre cetățenii R. Moldova optează, după cum arată sondajele, pentru neutralitatea țării noastre, considerând (cu foarte multă naivitate) că acest statut ne-ar putea proteja de o eventuală agresiune a armatei ruse. Argumentul forte ar fi, după ei, exemplul tragic al Ucrainei. Adică, spun ei, atâta timp cât țara vecină nu intenționa să devină țară membră a NATO și UE, Kremlinul n-a atacat-o, lucru care nu este adevărat. În fanteziile bolnave/imperialiste ale lui Putin de refacere a fostului imperiului sovietic, Ucraina era o piesa foarte importantă: fără ea imperiul ar fi fost o simplă mâzgăleală a hărților politice. Mai mult, moșul din buncăr a trecut cu ușurință criminală peste documente semnate de Federația Rusă: Memorandumul de la Budapesta din 1994, prin care Rusia, alături de SUA și Marea Britanie, garanța inviolabilitatea granițelor Ucrainei  și Acordul de prietenie dintre Federația Rusă și Ucraina din 1997, în care până și Crimeea era recunoscută parte a Ucrainei. 

Astfel, dacă Rusia nu respectă acorduri fundamentale, de ce ar onora neapărat neutralitatea R. Moldova, stat  pe care îl consideră o piesă din imperiului în reconstituire. Nici evenimentele de ultimă oră din Rusia: puciul mercenarilor lui Prigojin, numită până acum și armata privată a lui Putin, ar trebui să nu insufle prea mult optimism celor care mai cred că virginitatea noastră militară ne-ar salva de agresorul de la răsărit, întrucât Rusia poate deveni un teatru al unui sângeros război civil. Să urmăm cât mai rapid posibil exemplul fostelor republici sovietice de pe malurile Mării Baltice, care au ajuns sub umbrela NATO și se simt în siguranță.

Să se înțeleagă clar: chiar dacă vom fi mai inocenți decât mieii, Rusia nu ne va lăsa în pace, pentru că, din păcate, rușii se consideră „un popor mesianic” venit să salveze toată omenirea, chiar dacă aceasta nu dorește nici în ruptul capului o asemenea „mântuire”.

Faptul că haiducul de Israel pre nume Ilan Mironovici Șhor, devenit o sculă deosebit de nocivă a Moscovei, intenționează să înființeze o nouă formațiune – Blocul Politic „Șansă, Obligații, Realizări”, adică tot un fel de parșivenie „Ș.O.R.”, este  un argument greu de tot în favoarea faptului că Moscova n-a renunțat nici un minut la ruperea noastră de Occident.

Sursa: Nordnews.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *