Opinii și Editoriale

Anatol Moraru: Va dispărea Șor în tomberonul istoriei?

Ilan Mironovici Șor a fost condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare în penitenciar de tip închis pentru escrocherie și spălare de bani. Instanța de judecată a mai decis și confiscarea bunurilor în valoare de 5 miliarde de lei aflate până acum sub sechestru. Amintim că, în 2017, Ilan Șor a fost condamnat în prima instanță la 7 ani și 6 luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și a urmat apoi porcăria de la Curtea de Apel din Cahul, magistrații căreaia n-au fost în stare să organizeze nici o ședință de judecată până în 2019, când Șor a fugit din țară în Israel și a fost dat în căutare internațională.

Guvernarea, firește, jubilează susținând, prin vocea Olesei Stamati, președintele Comisiei juridice a Parlamentului, că ”În sfârșit (…) justiția a triumfat în țara noastră”, iar Maia Sandu a declarat cu fermitate: ”Acest lucru a fost cerut de cetățeni – ca cei care fură să întoarcă banii, iar legea să fie pusă în capul mesei”.

La rândul lui, Șor a declarat rânzos că acestă hotărâre a Curții de Apel este una eminamente politică (cum altfel!) și că este o răzbunare a guvernării pentru protestele organizate de el și partidul său. Mai mult, haiducul din Israel consideră că sentința va fi abolită în chiar a doua zi după ce va cădea regimul de la Chișinău.

Surprinzătoare este, în această ordine de idei, reacția mult pătimutului Vlad Filat  care încearcă tot mai inabil în ultimul timp să revină pe scena politică de la noi. Tocmai el, care a fost condamnat la nouă ani de închisoare într-un dosar de corupție, fiind acuzat de corupere pasivă și trafic de influență în baza unui autodenunț al lui Șor și încarcerat pe 15 octombrie 2015, îi averizează pe cei de la PAS să nu jubileze că altfel colorează hotărârea justiției noastre în culori politice, fapt care ar putea fi folosit de avocații lui Șor în instituțiile internaționale. Se pare că logica lui Filat a rămas în detenție în penitenciarul nr. 13, or, se știe, că anume instanțele internaționale au acceptat darea în căutare a hoțului fugit în Israel. În rest, Filat are tot dreptul să-și revendice imaginea unui creștin absolut, care l-a iertat pentru totdeauna pe Șor pentru suferiunțele îndurate.

Nu știu dacă după această mult, mult așteptată condamnare a lui  Șor, putem să ne bucurăm în profunzime, considerând că justiția noastră dă semne de însănătoșire. Vom trăi și vom vedea. Însă faptul în sine, poate și trebuie calificat ca o victorie serioasă a guvernării actuale, or, chiar simțeam cu toți porii miasmele absurdului – un demonstrat hoț de miliard să se erijeze în ipostaza unui  apărător al celor săraci și năpăstuiți.

Ne-ar plăcea enorm și ca magistrații Curții de Apel de la Cahul să ne răspundă cu onestitate cum de n-a fost cu putință un asemenea act de justiție atâta amar de vreme, altfel trebuie să credem zvonurilor, conform cărora judecătorul de caz primea 5 milioane de lei pentru ca examinarea dosarului să fie tergiversată până la sfârșitul lumii.

Din câte am înțeles, justiția din R. Moldova este tentată să examineze și alte dosare în care figurează Ilan Mironovici Șor, astfel încât abjecția de Șor să dispară definitiv în tomberonul istoriei. Să ne încredem totodată că și alți hoți și corupți nu vor scăpa de asprimea legii. Asta dacă tot vrem să devenim membri ai Uniunii Europene.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *